Читај ми!

Konferencija o ulaganjima SAD: Srbija regionalni centar za američke IT kompanije

Srbija je tehnološki hab regiona Zapadnog Balkana (ZB), regionalni centar za američke IT kompanije i lider u razvoju softvera, veštačke inteligencije i pametnih IT rešenja koja se primenjuju u različitim sektorima od finansija i energetike do zdravstva i obrazovanja, rečeno je na prvoj virtuelnoj konferenciji "Virtual Road Show" o mogućnostima ulaganja SAD u srpsku i ekonomije Zapadnog Balkana.

Privredna komora Srbije ističe u svom saopštenju da kompanije poput Majkosofta i En-Si-Ara (NCR) imaju pozitivna iskustva u Srbiji, što je najbolja preporuka novim američkim investitorima da ulažu u srpski IT sektor.

Kako je nglašeno na skupu, razmena usluga Srbije i SAD približava se milijardi dolara, dok brzorastući i veoma perspektivan srpski IT sektor, koji zapošljava više od 50.000 mladih stručnjaka, predstavlja odličnu bazu za razvoj autsorsing usluga i otvaranje razvojnih centara američkih, ali i drugih evropskih i svetskih kompanija.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević ocenio je da nema bolje vesti za budućnost srpske i ekonomije celog regiona, od vesti o interesovanju više od stotinu američkih visokotehnoloških kompanija na današnjem onlajn događaju.

"To govori o mogućnosti saradnje sa našim IT sektorom i potencijalima Srbije kao novog evropskog haba u kome investitori iz sveta ne otvaraju samo fabrike, već u njega sele i svoje razvojne centre", dodao je Đurđević.

Rekao je da su priznati stručnjaci, vrhunska softverska rešenja i proizvodi, podsticaji za ulaganje istraživanje, razvoj i inovacije, samo deo velikog paketa koji je Srbija predstavila i koji su naš ulog za nova poslovna partnerstva i u Srbiji, na otvorenom Balkanu i na velikom američkom tehnološkom tržištu.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da su odnosi dve zemlje jači nego što je bio godinama unazad i da se stalno poboljšava. Posebno sam ponosan na našu saradnju u IT sektoru. Srbija je regionalni lider Zapadnog Balkana u digitalnoj transformaciji, naglasio je Godfri.

Dodao je da su ulaganja Srbije u visoko obrazovanje učinila da mlada, motivisana i visokoobrazovana radna snaga postane okosnica srpske transformacije u oblasti digitalne tehnologije.

"Trgovinski odnosi SAD i Srbije su raznoliki, šire se, razvijaju i pružaju višestruke koristi kako za Zapadni Balkan tako i za region Evrope. Tehnološki sektor u Srbiji je dinamičan i raste a američka tehnologija je u najboljoj poziciji da pomogne Srbiji da izgradi svoj digitalni ekosistem", istakao je zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju Dejvid De Falko.

Đurić: Konferencija prva u nizu promocija 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je naveo da je ova konferencija prva u nizu planiranih promotivnih aktivnosti kojima se prikazuju kreativni potencijali, inovativnost i dostignuća naše IT industrije na američkom tržištu.

"Činjenica da američke kompanije u sve većem broju prepoznaju potencijale srpske IT industrije, uz rekordan rast izvoza naših usluga u SAD, dovoljno govori o tome da je Srbija prepoznata kao ekonomski lider koji predvodi region ka boljoj budućnosti", rekao je on.

Na virtuelnom događaju istaknuto je da se Srbija nalazi na 53. mestu među 131 ekonomijom obuhvaćenom Globalnim indeksom inovacija (GII), koji rangira svetske ekonomije prema njihovim inovacionim kapacitetima.

Takođe, prema istraživanju Akademije za digitalizaciju Estonije, Srbija je zauzela 14. mesto među 144 zemlje po razvoju informacione bezbednosti, borbi protiv visokotehnološkog kriminala i zaštiti podataka.

Fokus Srbije je na digitalnoj transformaciji, inovacijama i razvoju kreativnih industrija, što predstavlja odskočnu dasku za jačanje saradnje sa američkim kompanijama, saglasili su se učesnici skupa.

SAD su 20. spoljnotrgovnski partner Srbije. Ukupna razmena dve zemlje za osam meseci ove godine je iznosila 590 miliona američkih dolara, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period 2020. dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 88 odsto.

Prvi "Virtual Road Show" organizovali su Trgovinsko odeljenje ambasade SAD u Beogradu i Privredna komora Srbije uz podršku ambasada dve zemlje.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво