Читај ми!

MMF povećao prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond povećo je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 6,5 odsto za ovu godinu, što je za 0,5 procentnih poena više od julske projekcije. Istovremeno MMF je umanjio prognozu svetskog privrednog rasta, navodeći da kontinuirani poremećaji u snabdevanju i cenovni pritisci ograničavaju oporavak globalne ekonomije od pandemije kovida 19.

U novom, jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, čije je predstavljanje upravo u toku, MMF predviđa da će rast Srbije u idućoj godini iznositi 4,5 odsto, a u 2023. godini 4,0 procenta.

Deficit tekućeg računa Srbije će, prema prognozi MMF-a, iznositi u ovoj godini 4,1 odsto, a u naredne dve godine će se blago povećati na 4,4, odnosno na 4,6 odsto, respektivno.

Fond procenjuje da će inflacija u tekućoj godini iznositi u našoj zemlji 3,0 procenta, nakon čega će se dogodine spustiti na 2,7 odsto, dok stopu nezaposlenosti vidi na nivou od 9,3% u ovoj godini.

Prognoziran rast i za zemlje regiona 

Kada je reč o projekcijama rasta zemalja u regionu, MMF procenjuje da će privreda Slovenije, posle pada od 4,2% u 2020, zabeležiti rast od 6,3 procenta u tekućoj godini, a toliki rast prognozira i Hrvatskoj, čiji je BDP pao lani za 8,0%.

MMF nije izneo ekonomske projekcije za druge republike bivše Jugoslavije u novom izveštaju.

Bugarskoj se predviđa ekonomska ekspanzija od 4,5 procenata u 2021. godini, Rumuniji od 7,0, nakon lanjskog pada od 3,9 odsto, dok se Mađrskoj, čiji je BDP pao prošle godine 5,0 odsto, prognozira rast od 7,6 procenata u ovoj godini.

Smanjena procena rasta svetske ekonomije 

Međunarodni monetarni fond je umanjio prognozu svetskog privrednog rasta, navodeći da kontinuirani poremećaji u snabdevanju i cenovni pritisci ograničavaju oporavak globalne ekonomije od pandemije kovida 19.

U izveštaju "Perspektive globalne ekonomije", MMF je srezao procenu globalnog rasta na 5,9 odsto u ovoj godini, u poređenju sa julskom projekcijom od 6,0 odsto.

"Međutim, ova skromna revizija maskira veliko obaranje projekcija pojedinih zemalja", navodi se u dokumentu Fonda.

U izveštaju se dodaje da su perspektive za grupu zemalja u razvoju sa niskim prihodima znatno pomračene zbog pogoršanja dinamike pandemije, ali i zbog tmurnijih kratkoročnih prognoza za grupu razvijenih ekonomija.

Za Sjedinjene Države Fond sada predviđa rast od 6,0 procenata u 2021. godini, što je znatno niže u odnosu na julsku projekciju od 7,0 odsto. Takvo obaranje projekcije je posledica usporavanja ekonomske aktivnosti usled porasta slučejava kovida 19 i odlaganja proizvodnje zbog manjka zaliha i posledičnog ubrzanja inflacije.

MMF predviđa da će grupa razvijenih svetskih ekonomija ove godine ostvariti rast od 5,2 odsto, u poređenju sa rastom od 3,0 odsto, koliko je projektovano za grupu zemalja u razvoju sa niskim prihodima.

"Opasna razlika u ekonomskim perspektivama među zemljama ostaje ključna briga", ocenjuje se u izveštaju.

Dalje se navodi da su perspektive za siromašnije zemlje "znatno pomračene", kao odraz porasta slučajeva delta soja koronavirusa, koji je povećao broj smrtnih slučajeva od kovida u svetu na skoro pet miliona.

Dok je skoro 60 procenata stanovnisstva u razvijenim ekonomijama potpuno vakcinisano, taj procenat iznosi samo oko 4 odsto u siromašnijim zemljama.

Osim zaostajanja u nivou vakcinacije, siromašnije zemlje se suočavaju i sa naglim porastom inflacije i sa najvećim porastom cena hrane, saopštio je MMF.

Ipak, rast globalne ekonomije od 5,9 odsto za ovu godinu je znatan napredak u odnosu na prošlogodišnji pad BDP-a od 3,1 odsto zbog pandemije.

Za 2022. godinu MMF predviđa rast svetske ekonomije od 4,9 odsto, što je nepromenjeno u
odnosu na julsku prognozu.

Za evrozonu, MMF predviđa rast od 5,0 odsto ove godine i od 4,3 odsto u idućoj godini.

Očekuje se da će Kina ove godine zabeležiti rast od 8 odsto, što je neznatno manje od julske prognoze MMF-a od 8,1 odsto, dok je u 2022. godini čeka rast od 5,6 procenata.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda uspeha Srbije.   

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво