Читај ми!

Kome će srpski voćari prodati jabuku – dobar rod, ali izvoz stao

Ove jeseni dobro su rodile jabuke, proizvođači su suočeni sa niskom otkupnom cenom, ali veći problem je što ni otkupa nema, jer je stao izvoz. Neispunjavanje ugovornih obaveza od strane kupaca u Rusiji i Belorusiji i nemogućnosti da sudski reše problem doveo je do finansijskog kraha pojedinih izvoznika, a zbog toga trpe i mnogi proizvođači.

Proizvođači jabuka ove godine prvo su se borili protiv mrazeva, potom suše, poskupljenja đubriva i goriva, a kada je rod stigao na berbu suočili su se sa niskom otkupnom cenom.

"Najverovatnije ćemo ostaviti u svoje skladište. Nadamo se boljoj ceni, jer sa ovih dvadeset dinara mi ne možemo da se uklopimo, znači ne možemo da pokrijemo osnovne troškove", žali se Slobodan Stojić iz Bukovice.

Moma Vasiljević iz Trnave kod Topole je ove godine uspeo da izveze samo dva kamiona jabuka u Švedsku, ali je došlo do zastoja u plasmanu za Rusiju. Klimatski uslovi su ove godine pogodovali voćarima u Poljskoj.

"I cena dosta niža nego kod nas i da imaju bolje pakovanje, za razliku od nas, imaju i mašine za pakovanje, kalibratore i kutije i sve živo. I plus ulog hladnjače, gde mi zaostajemo decenijama za njima", objašnjava Vasiljević.

Potražnja za novim sortama

Uz sve probleme, srpski voćari su suočeni i sa potražnjom za novim sortama jabuka. "Ajdared" i "greni smit" nisu na ceni kao što je to bio slučaj pre nepunih deset godina, kaže Milisav Novaković iz Latvice.

"Država daje, ne mogu da kažem, što se tiče protivgradne mreže, sistema, svega toga, ali najveći je problem trenutno tržište. Sve je u redu, ja sam uradio protivgradnu mrežu i sistem i perfektna zaštita, ali džaba kada ja to sada nemam kome da plasiram da dam, da prodam, da imam sredstva da dogodine uđem u ovu proizvodnju",  problemi su na koje ukazuje Milisav Novaković iz Latvice.

U ariljskom kraju sve je manje izvoznika jabuka, pogotovo za Rusiju i Belorusiju. Pojedini potražuju i više od 700.000 evra od uvoznika iz tih zemalja.

Ugovore imaju, ali za razliku od zakonodavstva u zemljama Evropske unije, kažu da mnogo teže i bez pomoći države mogu da ostvare pravdu. Zbog toga su na gubitku ne samo oni, već i proizvođači i državna kasa.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво