Читај ми!

NALED proglasio pobednike konkursa - milion dolara za 29 timova sa najboljim inovativnim idejama

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je danas, u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijom "Filip Moris", proglasila pobednike prvog godišnjeg konkursa u okviru programa "StarTek" i dodelila milion dolara podrške startap timovima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima za realizaciju istaknutih projektnih ideja u oblasti inovacija i digitalne transformacije.

Reč je o 29 timova koji će dobiti od 15.000 do 100.000 dolara bespovratno za realizaciju svojih inovativnih ideja, a koje će doprineti razvoju ekonomije i učiniti je konkurentnijom.

Na dodeli bespovratnih sredstava za najkreativinije ideje prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, koja je kazala da su NALED i kompanija "Filip Moris" prepoznali prioritete Vlade Srbije koji su, kako je rekla, važni za privredu i čitavo društvo.

"Oni su podržali i investirali svoj novac da bi podržali viziju jedne drugačije Srbije, koja svoju ekonomiju bazira na znanju, inovacijama, kreativnim idejama i svemu onome što bi nas učinilo konkurentnijim, donelo brži rast plata i penzija, i bolje plaćena radna mesta za mlade", rekla je Brnabićeva.

Izrazila je nadu da će i druge kompanije prepoznati značaj takvih investicija i da će investirati u mlade nade i podržati njihove ideje.

Dodala je da država godinama podržava razvoj inovacija, a da su neki od tih načina poreske olakšice, otvaranje naučno-tehnoloških parkova, starap centra i drugi.

Podsetila je da je država otišla i korak dalje, jer je reforma digitalizacije počela od škola, te podsetila da je u osnovne škole uveden program programiranja, da su sve škole povezane na internet, da je od 2018. počelo uvođenje digitalizovanih učionica i udžbenika koje bi trebalo da se završi do 2022.

Brnabićeva je navela i da je povećan broj IT odeljenja u srednjim školama, da je od prvog razreda osnovne škole uveden predmet digitalni svet, da su prošireni kapaciteti tehničkih fakulteta, da su usklađeni zakoni sa najboljim evropskim praksama...

Rekla je i da smo zbog toga došli do rezultata da je samo u julu ove godine izvoz informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) sektora dostigao rekordnih 171 milion evra, što je 56 odsto više od jula prošle godine i oko 35 odsto više od jula 2019. godine i dodala da se ovim trendom očekuje da će do kraja godine taj sektor dostići izvoz od 1,7 milijardi evra.

Naglasila je da je sada potrebno nastaviti ulaganja u razvoj preduzetništva i preduzetništvog duha kako bi, dodaje, imali što više startap kompanija.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da će zahvaljujući mladim i kreativnim ljudima naša zemlja biti bogatija za rešavanje brojnih problema na inovativan način, kao što su odabir posla preko veštačke inteligencije, platform za smanjenje rizika na naftnim postrojenjima, mobilni skener za snimanje pacijenta u kolima hitne pomoći, veštačka inteligencija koja će odrediti fer cenu automobila koju želimo da kupimo...

Dodala je da je konkurs otvoren u martu i da je trajao do juna, te da je u tom periodu stiglo oko 230 prijava.

"Danas, nakon četiri meseca selekcije u nekoliko faza, stručni žiri je odabrao 29 pobedničkih timova, startapova i malih i srednjih preduzeća. Oni će za to biti nagrađeni sa milion dolara bespovratne pomoći", rekla je Jovanović.

Istakla je da će svako od njih pojedinačno dobiti između 15.000 i 100.000 dolara da realizuju svoje ideje.

Jovanović je kazala da su pobedničke ideje pristigle iz devet gradova, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Bečej, Boljevac, i dodala da među 29 projekata čak 28 ima elemente inovacije.

"To pokazuje da naši ljudi spremni da promene granice konvencionalnog biznisa", rekala je Jovanović.

Zadovoljna je, kaže, što se među 29 ideja pronašlo čak 16 koje vode žene.

Jovanović je dodala da NALED pravi i plan kako da deo pobedničkih ideja bude predstavljen i na međunarodnim sajmovima kakav je "Ekspo 2020" u Dubaiju, jer bi to, kako kaže, privuklo nova tržišta i dodatne investicije.

Generalni direktor Filip Moris za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević rekao je da je Srbija puna mladih koji imaju dobrih ideja i dobitnicima bespovratne pomoći rekao je da će i nekim budućim generacijama biti potrebna njihova pomoć, bilo finansijska bili savetodavna, i da im uvek nesebično pomognu.

Izrazio je zadovoljstvo što Filip Moris može da da svoj doprinos i pomogne razvoju srpske prvirede i društva.

Dodao je da Filip Moris ima u tome pouzdanog partnera, Vladu Srbije, koja, kako kaže, kreira stimulativno poslovno okruženje.

Jakovljević je kazao da su oni pomagali našoj zajednici kada je bila velika stopa nezaposlenosti, a da sada pomažu u viziji Srbije da transformiše ekonomiju od tradicionalne na onu koja se zasniva na znanju i inovacijama.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво