Читај ми!

Milinčić: Da nisu rešili da kazne Rusiju, ne bi danas imali nikakav problem sa gasom

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić kaže za RTS da je cena gasa skoro 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara i da je to neverovatna suma. Svi oni koji su rešili da kazne Rusiju i ne kupe gas unapred, kao što je Srbija uradila, ne bi danas imali nikakav problem, jer se gas kupuje na početku godine, ukazala je Milinčićeva. Srbija, kako je navela, ima cenu od 270 dolara do Nove godine, ima “Južni tok“, prepun Banatski dvor, tako da nema razloga da se sekira oko gasa.

Ljubinka Milinčić je, gostujući u Jutarnjem programu, govorila o energetskoj krizi u Evropi i svetu, i rekla da Srbija ima razloga da se brine jer je prihvatila da cene električne energije računa na berzi i što je struja postala berzanski proizvod.

"Ja bih volela da znam da li je neko kupio gas po 2.000 dolara. Sumnjam da neko može da plati po toj ceni i svaki put kada je takav neki eksces, sačekajte da padne. Oni koji se razumeju u berzu kažu kad da berzu uhvati groznica – ne kupuj ništa. Tim pre što gasa ima sasvim dovoljno", poručila je Ljubinka Miličić.

Prema njenim rečima, juče je govorio predsednik Vladimir Putin i Rusija je spremna da isporuči onoliku količinu gasa koliko je potrebno. Isporuke preko Ukrajine su povećane za osam posto, a ukupne isporuke su povećane za 30 posto.

"Dakle Rusija ispunjava svoje obaveze i spremna je da iznese na tržište one količine gasa koje mogu da obore cenu, ali ne na tržištu gde je cena 2.000 dolara. Oni imaju berzu u Peterburgu i svi kojima je potreban gas nek izvole u Peterburg i imaće gas po daleko nižoj ceni nego što je ova", ističe glavna i odgovorna urednica Sputnjika.

Milinčićeva smatra da je drugo rešenje, koje je isto tako dobro, "Severni tok 2". On je gotov, gas se već upumpava u cevi i potrebno je još da Evropska komisija dâ licence.

"Evropa je mnogo požurila da pređe na obnovljive izvore ne razmišljajući da je to dosta nestabilno, da paralelno treba imati izvore energije. Svi oni koji su rešili da kazne Rusiju i ne kupe gas unapred, kao što je Srbija uradila, ne bi danas imali nikakav problem, jer se gas kupuje na početku godine. Srbija ima dovoljno gasa do kraja godine", kaže Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica Sputnjika.

Poručuje da ne treba da zatvaramo oči na činjenicu da, ako Zapad plati cenu gasa od 2.000 dolara ,onda će ta cena biti uračunata u sve njihove proizvode, a mi uvozimo te proizvode.

"Traže da pomoć koju daju Srbiji mora da bude praćena u medijima"

Komentarišući Samit EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Milinčićeva ističe da je videla jednu drugu stvar koja ju je fascinirala.

"Oni su tražili da pomoć koji oni daju Srbiji mora da bude praćena u medijima adekvatno. Ne znam samo koje su sankcije. Da li će za one medije koji ne budu adekvatno pratili da osnuju neki sud u Hagu. Zamislite, to je verbalni delikt, vi niste napisali tu veliku, ogromnu pomoć", ističe Ljubinka Milinčić.

"Svaka pomoć je dragocena"

Srbiji je iz "maršalovog plana" određeno 10 milijardi za sedam godina, što nije neka naročita suma, smatra glavna i odgovorna urednica Sputnjika.

"Svaka pomoć je, naravno, dragocena i naravno da smo zahvalni za to. To ima logike, jer oni zapravo ne žele da prime zemlje koje su ekonomski manje razvijene od njih. Trebalo bi da pomognu da se te zemlje razviju i uđu kao ravnopravni partneri. Vi znate da jedan deo tih para ostaje u džepovima evropskih zvaničnika i zato oni vole da nam budu predstavnici bilo čega. Volela bih da vidim od tih 10 milijardi koliko će do nas stići", poručila je Ljubinka Milinčić.

"Dolazak Lavrova izraz poštovanja prema Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u nedelju u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Lavrov će doputovati u Beograd povodom održavanja samita Pokreta nesvrstanih 11. i 12. oktobra.

"Sovjetski Savez nije bio u Pokretu nesvrstanih, ali to je izraz poštovanja prema Srbiji. To je bilo vreme kada smo napravili taj treći blok i bili zemlja koju ceo svet zna, pamte se samo lepe stvari i meni je ovo podsećanje na ta lepa vremena. Ako i danas uspemo da skupimo toliko ljudi koliko je najavljeno, oko 100 delegacija i 40 šefova diplomatije, to će biti najveći skup ove godine u svetu. Znači da i danas imamo bar deo tog poštovanja koje smo imali u vreme Josipa Broza i kada su Nesvrstani bili važan faktor na vagi", ističe Milinčićeva.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво