Još jedan milijarder optužen za prevaru

Američka Komisija za hartije od vrednosti optužila teksaškog milijardera Alana Stenforda za prodaju takozvanih "sertifikata depozita" u vrednosti oko osam milijardi dolara. Osumnjičeni ima dvojno državljanstvo, osim američkog, poseduje i pasoš Antige i Barbadosa, gde je i sedište njegove SIB banke.

Teksaški milijarder Alan Stenford i dvoje njegovih bliskih saradnika optuženi su za "masovnu" prevaru, saopštila je američka federalna Komisija za hartije od vrednosti i tržište (SEC).

Komisija je potvrdila da je poveden sudski postupak protriv Stenforda, finansijskog direktora "Stenford internešenel benk" (SIB) Džejmsa Dejvisa i investicionog direktora "Stanford fajnenšel grup" (SFG) Lore Pendergest-Holm.

Imovina finanijskih kompanija SIB, SFG i "Standard grup kompani", koje su vlasništvo osumnjičenog milijardera, zamrznuta je, a isto tako i više milijardi dolara koje se nalaze na ličnim računima svih osumnjičenih za učešće u prevari.

"Stenford je zajedno sa svojim prijateljima i rođacima organizovao prevarantsku šemu, zasnovanu na lažnim obećanjima i falsifikovanim podacima o isplativosti ivesticija", izjavila je načelnica odeljenja SEC za kontrolu poslovanja kompanija Linda Četmen Tomsen.

Banka SIB je, prema navodima optužnice koju je SEC predala sudu u Dalasu, radeći pomoću mreže svojih poslovnih posrednika prodala hartije od vrednosti nazvane "sertifikati depozita" u vrednosti oko osam milijardi dolara.

Rukovodioci SIB -a obećavali su svojim ulagačima veoma visoke prihode koji je trebalo da uslede kao rezultat navodno "jedinstvene (poslovne) strategije".

Novi Medof 

Pošto je prethodno otkrivena još veća prevara, u vidu piramide koju je stvorio bivši direktor berze američkih visokotehnoloških kompanija Nazdak Bernard Medof, SIB je pokušala da umiri svoje klijente, dostavši im u decembru falš izveštaj u kome se tvrdilo da SIB nema nikakve, direktne ili indirektne, poslovne veze sa Medofovom prevarantskom piramidalnom strukturom. SEC je tu informaciju proglasio lažnom.

Prevarantska šema Stenforda napravljena je, inače, na osnovu "posla" koji je organizovala uska grupa poverljivih lica, koje je objedinio prncip međusobnog poverenja, a ne stručnih kvaliteta.

Takav zaključak potvrđuje i činjenica da su investicijama SIB-a neposredno rukovodili lično Stenford, njegov prijatelj Dejvis i Pendergest-Holtova, koja nije imala nikakvo prethodno iskustvo u takvom radu, ali čak i vremešni otac vlasnika piramidalne banke i jedne osoba koja se ranije bavila proizvodnjom mesa i prodajom automobila.

Banka SIB je, sudeći prema izveštaju agencije Rojters, vodila računa i o odnosima sa najvišim predstavncima vlasti u SAD, ali je uložila vrlo skromne prilog u predsedničku kampanju Baraka Obame i Džona Mekejna, donacijama u vrednosti od svega 4.600 i 2.300 dolara.

Finansirala je, takođe, održavanje seminara koji svake četiri godine organizuje američki neprofitni Nacionalni demokratski institut, a na poslednjem od takvih skupova su učestvovali bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i mnogi drugi istaknuti zvaničnici.

Vitez od Barbadosa 

Agencija Blumberg je izvestila da je SIB, koja je poslovala u više od sto zemalja širom sveta, još 6. februara uvela dvomesečni moratorijum na prevremeno uzimanje depozita, jer nije imala dovoljno novca da zadovolji zahteve svojih investitora.

Osumnjičeni Stenford ima, inače, dvojno državljanstvo jer, osim američkog, poseduje i pasoš Antige i Barbadosa, gde je i sedište njegove SIB banke.

U toj malenoj ostrvskoj državi Stenford je pre nekoliko godina dobio zvanje viteza, zbog zasluga u razvoju zemlje i prisnih odnosa sa njenim čelnicima.

Stenford je na poslednjoj globalnoj listi bogataša časopisa "Forbs" zauzeo 605. mesto, sa procenjenom imovinom od dve milijarde dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара