Nemačka nacionalizuje posrnule banke

Nemačka vlada usvojila je nacrt zakona koji omogućava nacionalizaciju posrnulih domaćih banaka, kako bi se podržao finansijski sistem zemlje. Vlada nacionalizaciju ne smatra dugoročno prihvatljivim instrumentom, čak ni u vreme velike krize i recesije.

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je nacrt zakona koji će omogućiti Berlinu da nacionalizuje posrnule banke da bi se podržao finansijski sistem zemlje.

Zakon otvara put državi da preuzme kontolu nad minhenskom bankom "Hipo ril estejt" uz mogućnost eksproprijacije banke od njenih akcionara. Hipo je primio ukupno 102 milijarde evra garancije od države i banaka, ali je finansijski položaj banke ostao slab.

"Hipo ril estejt" finansira poslove sa nekretninama i infrastrukturom i ima ključnu ulogu u 800 milijardi evra vrednom domaćem tržištu obveznica.

Banka nije uspela da stane na noge ni posle pomoći od 102 milijarde evra u državnim garancijama.

Ministar finansije Nemačke Per Štajnbrik rekao je da "Hipo Ril Estejt" je važna bankarska institucija i ne sme se dozvoliti da bude u situaciji, koja bi mogla da ima fatalne posledice po finansijsko tržište.

Sačuvati novac poreskih obveznika 

"Ne želimo da jačamo uticaj države, već da sačuvamo javni kapital. Želimo da sačuvamo novac poreskih obveznika, koji je već uložen u spasavanje banke", naglasio je Štajnbrik.

Vlada smatra da je preuzimanje većinskog paketa akcija "Hipo ril estejta" jedini način da potpuno utiče na kontrolu poslovanja banke. Mali akcionari, među kojima su američki investitori, najavili su tužbu, pozivajući se na zaštitu privatnog vlasništva.

"Pokušavamo da smanjimo gubitak i povećamo kapital banke, kako bismo postigli većinsku kontrolu. Ne želimo da stvaramo vlasničku disproporciju banke" , rekla je kancelar Nemačke Angela Merkel.

Primena nacrta o nacionalizaciji, koji će se naći pred Bundestagom, trebalo bi da se ograniči samo na "Hipo ril estaejt" banku, jer vlada u Berlinu smatra da u zemlji više nema banaka u tako teškoj finansijskoj situaciji.

Vlada je prošlog meseca otkupila 25% akcija "Komercbanke", druge po veličini domaće poslovne banke.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво