Читај ми!

Predstavnica MMF-a: Srbija dobro prebrodila kovid, ima BDP veći nego pre krize

Šefica Kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je da je Srbija relativno dobro prebrodila kovid krizu, da se lepo oporavlja, kao i da je već zabeležila rast BDP-a već nego pre krize.

Srbija je, takođe, imala jak priliv investicija i održala je finansijska i monetarnu stabilnst, što je sve dobro tlo za dalje sprovođenje reformi, rekla je Ustjugova na 21. Beogradskom ekonomskom forumu.

Ona je podsetila da je Srbija ove godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om i navela da taj aranžman ima određene rokove za reforme i ograničenja.

Ustjugova je ukazala da je se dalje reforme, pre svega, odnose na fiskalnu reformu i napomenula da Srbija dosta uspešno sprovodi fiskalnu reformu i da je imala dobar fiskalni mehanizam zaštite tokom pandemije.

Srbija dosta uspešno sprovodi fiskalnu reformu 

Kada je reč o predstojećoj misiji MMF-a u drugoj polovini ovog meseca, kaže da će se razgovarati o kratkoročnom i dugoročnom budžetu i kreiranju okvira za fisklanu disciplinu nakon krize.

"To podrazumeva praćenje fikalsnih rizika i državne pomoći i delotvorno sprovođenje javnog ulaganje odnosno upravljanje javnim ulaganjima. U okviru ovog mehanizma se nalaze različite strukturne reforme koje treba da podrže rast", navela je Ustjugova.

Nepominje da je državni "otisak" u ekonomiji relativno veliki, kao i da velika državna preduzeća dosta utiču na rast i nose rizike za budžet.

"Kada sve države traže nove izvore rasta, unapređivanje efikasnosti tih preduzeća jeste logična opcija. Vlada je odobrila akcioni plan za reforme ove godine i to će biti deo našeg programa. Već 50 odsto ciljeva daljih refori odnose se na državna preduzeća i kako da se popravi njihovo upravljanje", rekla je ona.

Ustjugova je istakla da važno i da Srbija razvija dalje tržište kapitala, kao i da će sa vlastima u Srbiji razgovarati o daljem jačanju poslovnog okruženja, vladavini prava i borbi protiv sive ekonomije.

Naglasila je da treba iskoristiti šansu prelaska na zelenu ekonomiju i da zato treba napraviti dobar pravni okvir za tu oblast, koji treba prioritet da da ulaganjima u zelenu ekonomiju i projekte životne sredine.

"Srbija je izdala prvu zelenu obveznicu, čestitam na tome, ti napori su zaista jako važni", rekla je Ustjugova i poručila da će MMF pomoći vladi da ostvari te reforme.

Bez reforme javne uprave EU neće zabeležiti naš napredak

Srbija nastavlja reforme s ciljem pridzruženja EU i u uslovima pandemije, gde se videlo Koliko su zapadni Balkan i EU posvećeni zajedničkim naporima u sferi ekonomije, izjavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović na panelu "Novi program reformi Vlade Srbije od 2021-2023.".

"Srbija kontinuirano ulaže značajne napore kako bi svoju javnu upravu unapredila i uskladila sa standardima koji prevolađuju u EU, kako bi je učinila efikasnijom, transparentnijom, odgovornijom Ali rpe svega kako bi je učinila efikasnijom transprentijiom", naglasila je Obradovićeva.

Dodala je da je državna uprava uz podršku elektronske urpave veoma dobro dogovorila na izazove pandemije i vakcinacije stanovništva.

Prethodnih godina ostvaren najveći napredak upravo u sferi pružanja usluga građanima i privredi.

"Tokom 2020. godine institucije javne uprave su 10 miliona puta razmenjivale podatke iz službenih evidencija. Time smo smanjili odlaske građana pred šaltere i kancelarije, smanjili obim posla i uštedeli građanima dragoceno vreme", rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da je Programom razvoja elektronske uprave planirano uvođenje 300 novih usluga.

Obradovićeva je zaključila da bez istinske reforme javne uprave EU neće konstatovati ozbiljan napredak Srbija na evropskom putu.

Srbija donela četiri nova zakona u oblasti energetike

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je da bi naša planeta treba da bude do 2050. energetski neutralna.

"Ceo svet se suočava sa energetskom krizom, jer su energenti poskupeli zbog ogromne tražnje posle kovid krize", rekla je Atanackovićeva.

Dodala je da ulogu u tome ne igra samo tržište, već visoka svetska politika.

"Dekarbonizacija je naša stvarnost i toga je bilo svesno Minstarstvo i potredsednica Vlade, gde smo videli da zakoni nisu prilagođeni ovako važnoj oblasti", navela je državna sekretarka.

Istakla je da je Srbija za četiri meseca donela četiri nova zakona u oblasti energetike što je našu zemlju učinilo ozbiljnim kandidatom za EU.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво