Prvi rezultati Vladinih mera u aprilu

Paket mera Vlade Srbije je pokušaj da se ublaži "akutna situacija", izazvana posledicama svetske ekonomske krize. Prvi rezultati biće očigledni u aprilu, kad budemo videli ko je sve uzeo kredite i šta je njima uradio, kaže savetnik premijera Jurij Bajec.

Vlada Srbije novim paketom mera ne rešava zauvek probleme naše privrede, ali pokušava da znatno ublaži "akutnu situaciju" izazvanu posledicama svetske ekonomske krize, rekao je član tima ekonomskih savetnika premijera Mirka Cvetkovića, prof. dr Jurij Bajec.

Bajec je u Novom Sadu, na zajedničkoj sednici članova upravnih odbora Privrednih komora Srbije, Vojvodine i Kosova i Metohije, najavio da će program pomoći države, kojim bi preko banaka privredi trebalo da bude obezbeđeno ukupno oko 120 milijardi dinara, početi da se primenjuje od 23.februara.

"Prve rezultate imaćemo u aprilu, kad budemo videli ko je sve uzeo kredite i šta je njima uradio", rekao je Bajec.

Bajec je istakao da će glavni problem naše privrede ove godine biti pad proizvodnje "koji se već oseća" i napomenuo da ćemo u novonastalim uslovima vrlo teško održati lanjski nivo bruto domaćeg proizvoda.

"Stoga ćemo, da bismo poboljšali naše ekonomske odnose sa inostranstvom, zatražiti dodatna sredstva od međunarodnih finansijskih institucija i "u ozbiljnim smo pregovorima sa MMF-om za dodatna sredstva kako bismo ojačali naše devizne rezerve"", rekao je Bajec, napominjući da je nedavni kredit od 500 miliona dolara bio mali za ove prilike.

Vlada će sa NBS razgovarati o stabilizovanju kursa dinara, što je za privredu izuzetno značajno, a "tražićemo i dodatne pare od Svetske banke i EU kako bismo ojačali budžet Srbije", jer je u okviru novog paketa mera predviđen i deo za pomoć socijalno najugroženijima, istakao je Bajec.

"Država je svesna da je ovo vanredna situacija i da mora da interveniše" do određene mere, kako ne bi bilo ugroženo naše opredeljenje za tržišnu privredu i evrointegracije, naveo je Bajec i dodao da Srbija ne može da u svoju privredu "upumpa" mnogo više novca, kao razvijene zemlje, jer "trošimo 20 odsto više nego što proizvodimo".

Bajec je napomenuo da ovaj paket mera nije kompletiran i naglasio da će se on dorađivati u neprekidnom razgovoru sa privrednicima i bankarima, s kojima će se konsultacije na tu temu održavati barem jednom mesečno.

Vladin paket mera

Predsednik PKS Miloš Bugarin je ocenio da je Vlada Srbije ovim planom mera pomoći privredi učinila sve što je mogla u ovom trenutku i dodao da će 120 milijardi dinara, koji će preko banaka biti obezbeđeno za tri vrste kredita, "sigurno relaksirati našu privredu".

Bugarin je dodao da taj paket mera nije sve što republička Vlada može da učini kako bismo sa "što manje ožiljaka" prebrodili krizu, napomenuvši da će privrednici davati sugestije kako bi program bio unapređivan i efikasno sprovođen.

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor je ocenio da mere Vlade Srbije izražavaju realne mogućnosti našeg budžeta i dodao da je osam milijardi dinara predviđenih za obezbeđivanje bankarskih kredita najsigurniji deo tog programa.

Pastor je naglasio da će pokrajinsko Izvršno veće i ove godine, uprkos krizi, "držati u rukama ono čime raspolaže" i planirana finansijska sredstva ulagati preko Fonda za kapitalna ulaganja i drugih pokrajinskih fondova u razvoj infrastrukture, privredu i naročito poljoprivredu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво