Читај ми!

Zašto je važno da privrednici budu na najvećoj izložbi u Dubaiju i kako spojiti IT i poljoprivredu

Otvoren je paviljon Srbije na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020" koja se održava u Dubaiju do kraja marta. Pod sloganom "Povezujući umove stvaramo budućnost", na jednom mestu 192 zemlje predstaviće najbolje što imaju i što stvaraju. Danas će biti otvoren i biznis hab na kojem će se predstaviti srpske kompanije.

Prvi dan nakon otvaranja paviljona Srbije u Dubaiju biće posvećen privredi. Danas će biti otvoren hab za sve naše privrednike koji su zainteresovani da poslovanje šire i u ovom kraju sveta.

Žarko Malinović, iz Privredne komore Srbije, kaže za RTS da je to centar svetske privrede u narednih šest meseci i da će svi aspekti privrede imati mogućnost, ne samo da se predstave na tržištu Emirata, već i mogućnost da kroz saradnju sa više od 180 zemalja koje učestvuju na Ekspou razmene sa kolegama iskustva.

"Sa druge strane, ono što je jedinstveno na ovoj izložbi imaćemo i srpski šop u okviru srpskog paviljona gde će posetioci moći da kupuju srpske proizvode i na taj način jačamo ekonomiju naše zemlje", kaže Malinović.

Navodi da će pored velikih biznis i tematskih konferencija biti i biznis razgovora jedan na jedan.

"Gde ćemo se truditi da povežemo naše kompanije kako sa kompanijama iz Emirata, tako i iz drugih zemalja. Već danas ćemo imati takve razgovore", naglasio je Malinović.

Vladimir Crnojević, direktor Instituta "Biosens" iz Novog Sada kaže da taj institut spaja dva sektora u kome Srbija ima veliki potencijal – IT i poljoprivreda.

"To je ono što mi vidimo kao poljoprivredu budućnosti koja treba da prehrani populaciju od deset milijardi ljudi. Dubai je grad budućnosti, možda najviše na svetu i zato mislimo da je to pravo mesto da se prezentuje ono što mi radimo i da vidimo potencijalne partnere i investitore koji bi podržali istraživanja i inovacije u ovo domenu kako bismo zajedno stvorili hranu koja treba da prehrani tu populaciju", izjavio je Crnojević.

Na svetskom nivou se vodeći instituti i kompanije, dodaje, već oslanjaju na veštačku inteligenciju.

"Cilj je da Srbija uhvati korak i da čak i prednjači. Mislim da je Institut Biosens primer toga, jer smo osvojili neke od najvećih nagrada na svetu za istraživanja, a sada sledi korak komercijalizacije i pretakanja u stvarne proizvode i ovo jeste mesto za to", rekao je Crnojević.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи