Podsticajni krediti od ponedeljka

U ponedeljak počinje primena Vladinih mera za podsticaj privrede, najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Ugovore o podsticajnim kreditima za preduzeća i građane potpisalo 15 banaka. Mere Vlade stumulisaće banke pri odobravanju 77 milijardi kredita sa dvostruko nižim kamatnim stopama.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da u ponedeljak, 23. februara, počinje primena mera Vlade Srbije za podsticaj privrede.

"Preduzeća i građani moći će da se prijavljuju za podsticajne kredite a do sada se u program uključilo 15 banaka koje su potpisale ugovor" rekao je ministar.

Mere Vlade Srbije za prevazilaženje posledica ekonomske krize trebalo bi da omoguće 122 milijarde dinara kredita za privredu i kupovinu domaćih proizvoda.

Dinkić je rekao da se program kreditne podrške privredi i građanima zasniva na aktiviranju značajnog "uspavanog" kreditnog potencijala banaka, uz minimalna budžetska stredstva - tri milijarde dinara iz budžetskog razdela Ministarstva ekonomije i pet milijardi dinara iz Fonda za razvoj.

"Tim merama Vlada će stimulisati banke da odobre 77 milijardi dinara kredita sa upola nižim kamatnim stopama od sadašnjih", rekao je ministar.

Dinkić je precizirao da su ugovore za realizaciju kredita do sada potpisale "Komercijalna banka", "Banka inteza", "Sosijete ženeral banka", "Uni kredit banka", "Erste banka", "Hipo Alpe Adrija banka" , "Rajfajzen banka", "EFG banka", "KBC banka", "OTP banka", "Privredna banka", "Srpska banka", "Čačanska banka", "Agro banka" i "Univerzal banka".

Dinkić je naveo da očekuje da se spisak banaka koje će ući u program kreditiranja proširi i istakao da su pozivi za potpisivanje juče poslati na adrese 27 banaka (uključujući i prethodnih 15 banaka koje su već potpisale ugovore) i svih lizing kuća.

Konačna lista biće objavljena na sajtu tog ministarstva.

Dinkić je rekao i da šest banaka nije ispunilo uslov, ali nije želeo da precizira o kojim bankama je reč, pošto one imaju mogućnost da u prvom kvartalu ove godine zabeleže rast i da se od maja uključe u program.

Potrošački krediti samo za domaće proizvode

Ministar je naveo da će svi korisnici kredita za likvidnost i investicije morati da održe najmanje isti broj zaposlenih tokom perioda korišćenja kredita u odnosu na prosečan broj zaposlenih koji su imali u poslednjem tromesečju 2008. godine.

Dinkić je precizirao da će se smanjenjem broja zaposlenih tretirati otpuštanje radnika zaposlenih na određeno vreme duže od jedne godine.

"Neće se smatrati smanjenjem broja zaposlenih bolovanje preko 30 dana, porodiljsko bolovanje, odlazak u penziju, smrtni slučaj, sporazumni raskid radnog odnosa, otpuštanje radnika zaposlenih na određeno vreme kraće od jedne godine", rekao je Dinkić.

Ministar je objasnio da su potrošački krediti namenjeni građanima samo za kupovinu domaćih proizvoda (automobili, poljoprivreda mehanizacija, namestaj, podne obloge i kući aparati).

Od programa mera se očekuje podizanje likvidnosti privrede i podsticanje tražnje, a juče dobijena podrška socijalno-ekonomskog saveta od značaja je za njegovu realizaciju, ukazao je ministar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво