Zastava oružje bez dozvola za izvoz

Sindikat fabrike "Zastava oružje" zatražio od predsednika Srbije Borisa Tadića da pomogne pri dobijanju odgovarajućih dozvola da ne bi propali već ugovoreni izvozni poslovi.

Predsednik sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić rekao je agenciji Beta da je zatraženo od predsednika Borisa Tadića da pomogne tom preduzeću da dobije dozvole za izvoz da ne bi propali izvozni ugovori koji su već potpisani.

Ilić je istakao da ako se problem dozvola ne reši, Zastava oružje neće moći da realizuje nekoliko ugovora, među kojima je i izvoz u jednu afričku zemlju, u vrednosti od 37 miliona dolara.

"Zbog problema sa dozvolama ovaj kupac je već odustao od dela tog ugovora, a ako se ne reši ovaj problem, izvesno je da ćemo izgubiti taj posao", rekao je Ilić.

Ilić je naveo da je blokiran i ugovor o izvozu u još jednu afričku zemlju za koji je već naplaćen avans, ali će Zastava oružje morati da vrati novac ako ne dobije dozvole.

Prema Zakonu o prometu naoružanja i vojne opreme, izvozne dozvole izdaje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja na osnovu odobrenja Ministarstva odbrane, unutrašnjih i inostranih poslova.

Ilić je naveo da je sindikat krajem prošle godine pokrenuo inicijativu da se reši problem izvoznih dozvola, ali da nije dobio odgovor državnih organa.

Prema njegovim rečima, sudbina zaposlenih u Zastavi oružju zavisi od rešavanja problema izvoznih dozvola, jer su u toj fabrici ugrožena proizvodnja i isplata zarada.

Ilić je ocenio da država treba da pomogne Zastava oružju ukoliko se problem dozvola ne reši, jer trenutno nema ugovora ni za izvoz ni za snabdevanje srpske vojske.

"U tom slučaju, treba strateški rešiti pitanje odbrambene industrije kao što su to učinile neke zemlje u okruženju, a to znači da država treba da preuzme rizik i da radnicima budu obezbeđene plate", objasnio je Ilić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво