Читај ми!

Pametna brojila za 205.000 domaćinstava – korist i energetska i ekološka

U Vladi je potpisan ugovor sa EBRD za nabavku 205 hiljada pametnih brojila. U prvoj fazi ti strujomeri biće instalini u tri grada, a plan je da u narednih šest godina obezbedi daljinsko očitavanje u čitavoj zemlji. To donosi višestruku korist, a neohodna su za korišćenje obnovljivih izvora energije i u domaćinstvima.

Pametna brojila u prvoj fazi dobiće Čačak, Niš i Kraljevo. Zato su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisana dva ugovora – Ministarstvo finansija o garancijama i "Elektrodistribucija Srbije" o zajmu za prvih 40 miliona evra.

"Sistem koji budemo instalirali u narednom periodu biće u mogućnosti da prepozna sve negativnosti koje postoje na našem sistemu. Dakle, moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene električne energije", kaže direktor poslovnog sistema "Elektrodistribucije Srbije" Saša Stefanović. 

"Vrednost projekta 80 miliona evra" 

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija objašnjava da je ukupna vrednost projekta iznosi 80 miliona evra i sprovodi se u dve faze.

Zamena brojila je neophodna kako bi i naša zemlja prešla što pre na daljinsko očitavanje, a pametna brojila su uslov za to, kao i za postavljanje solarnih panela u domaćinstvima što je od ovog meseca počelo i kod nas. A korist je i energetska i ekološka.

"Smanjenje ugljen-dioksida"  

"Veoma sam srećna što možemo da podržimo modernizaciju srpske elektromreže. Ovo će dovesti pre svega do smanjenja ugljen-dioksida za 5.000 tona godišnje i pomoći integraciji obnovljivih izvora energije", rekla je Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu. 

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović izjavila je da danas Srbija pravi određene gubitke u distributivnoj mreži, koji se mere vrednosno u iznosu oko 200 miliona evra. 

"Šteta je da taj novac ode u gubitke i to je novac koji bi trebalo da sačuvamo, a upravo instalisanje pametnih brojila jesu jedan od načina kako da smanjimo gubitke u mreži", ističe Mihajlovićeva.

Prva faza ugradnje pametnih brojila treba da se završi do 2025. godine, a ceo posao daljinskog očitavanja treba da se omogući do kraja 2027.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво