Читај ми!

Kad Azijati promene navike, tu su srpske firme da zadovolje njihov apetit

Umesto pirinčanog keksa uz čaj, u Aziji je sve više poklonika kafe i kroasana. Promene u navikama tamošnjih potrošača neke srpske firme su shvatile kao poslovnu priliku.

Iza etikete na korejskom u zemlji sa više od 51 milion stanovnika nudi se srpski proizvod.

"Jedan od najvećih distributera i uvoznika hrane u Južnoj Koreji nas je kontaktirao preko svetske baze proizvođača hrane gde smo mi njima suštinski poslali uzorke i oni su na osnovu zaključka da su naši proizvodi konkurentni sa cenom i kvalitetom italijanskim tartufima tako su i usledile prve porudžbine", kaže Nikola Stanišić iz firme "Šumska tajna".

U Maleziji, Singapuru, Hong Kongu ili Dubaiju može da se kupi sveža borovnica i malina sa oznakom "Mejd in Srbija". Krupan i sladak plod, a korpica od 125 grama 30 odsto je skuplja nego ovde.

"Od trenutka berbe najbolji scenario je da se plod u roku od 20 ili možda 30 minuta stavi u tzv. podhladu odnosno da se sam plod ohladi u što kraćem vremenskom periodu na dva stepena Celzijusova i sve vreme do daljeg transporta ili do konačne destinacije taj hladan lanac ne prekida", objašnjava Vladimir Milosavljević iz "Dotike".

Kaže, kada bi bilo direktnih letova, put bi trajao i kraće od sadašnja dva-tri dana. Ipak planiraju da uskoro put Azije pošalju i sveže jagode, trešnje, borovnice, kupine, šljive.

"Uvek će nama domaće i regionalno pa i tržište EU biti dominantno ali kao neka vrsta sigurnosti, kao neka vrsta iskoraka, a i kao neki vid brendiranja, drugačijeg brendiranja Srbije na tim tržištima, ovi premijum proizvodi doprinose da Srbija može da zauzima određeni segment i na nekim zahtevnim tržištima", ukazuje Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize PKS.

Jedan od vidova podrške je i predstavljanje srpske privrede na nacionalnom štandu na predstojećem sajmu u Dubaiju tržištu koje nam je sve bliže, zahvaljujući i direktnim letovima.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво