Deficit sa Rusijom, Nemačkom, Italijom...

Za prvih pet meseci Srbija je ostvarila najveći deficit sa zemljama koji su njeni najveći spoljnotrgovinski partneri. IZIT poručuje da se moraju učiniti napori da se što više poveća izvoz, pre svega u zemlje koje su van EU - u Rusiju i Kinu.

Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja su ukazali da sa Rusijom, sa kojom imamo najveći deficit od 1,3 milijarde dolara, nismo iskoristili mogućnosti bescarinskog izvoza da negativni bilans smanjimo, već je naprotiv zabeležen rast - sa 25,3 na 25,6 odsto u prvih pet meseci.

Sa Nemačkom je deficit povećan sa 11,9 na 13,6, a sa Italijom sa šest na 8,4 odsto.

Ako se pridoda i negativni saldo u razmeni sa Kinom od 689 miliona dolara, onda te četiri zemlje učestvuju sa 60,8 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom deficitu Srbije.

Stručnjaci navode da je Srbija imala deficit čak i sa afričkim zemljama, koji iznosi 19,6 miliona dolara.

Suficit je tradicionalno ostvaren sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, a smanjenje deficita zabeleženo je u trgovini sa Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.

Suficit sa Hrvatskom smanjen sa 72 miliona dolara 38,8 miliona ili za 46,2 odsto, sa Slovenijom sa 112 miliona na 39,2 miliona ili za čak 65 odsto i sa Austrijom sa 110 miliona na 62 miliona ili za 44 odsto, što je, kako stručnjaci ističu, izazvano delimičnim bojkotom njihove robe, zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво