Rekordni pad indeksa Produktne berze

Na Produktnoj bezi u Novom Sadu u periodu od 30. juna do 4. jula prvi put se trgovalo pšenicom ovogodišnjeg roda, što je glavni razlog povećanja berzanskog prometa.

Finansijski promet prethodne nedelje iznosio je 35,7 miliona dinara ili 3,3 puta više nego nedelju dana pre.

Ukupan promet robe, od 2.150 tona, takođe je bio 3,3 puta veći nego sedam dana pre, ali je bio na uobičajenom nivou prosečnih nedeljnih trgovanja u prvih šest meseci 2008. godine, saopštila je berza. 

Trgovanje pšenicom roda 2008. godine, sa značajno nižom cenom od pšenice roda 2007. godine, uticalo je i da berzanski indeks PRODEX zabeleži najveći pad od dana njegovog ustanovljenja, pa je tako 4. jula iznosio 150,08 indeksnih poena, što je čak 12,71 indeksnih poena manje nego poslednjeg dana trgovanja prethodne nedelje.

Prvog dana trgovanja cena pšenice ovogodišnjeg roda imala je uzlazni trend, jer je prvi ugovor realizovan po ceni 16,42 dinara za kilogram sa PDV-om, ali sredinom dana trgovanje se odvijalo po ceni 16,74 dinara za kilogram sa PDV-om, da bi se trgovanje toga dana završilo sa cenom od 16,96 dinra za kilogram sa PDV-om.

U trgovini mineralnim đubrivima tokom juna zastupljena je samo urea i to u količini od 150 tona, sa cenovnim rasponom od 32,40 do 36,72 din/kg sa PDV-om, uz ponderisanu cenu od 31.83 din/kg bez PDV-a, što je rast za 11,47 procenata u odnosu na maj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво