Читај ми!

Čadež: "Otvoreni Balkan" – bez barijera, čekanja i suvišnih administracija

Privreda Zapadnog Balkana dobila je snažnu podršku politike da počnemo da gradimo nešto novo i drugačije, region uspeha i poverenja - bez barijera, suvišne administracije i čekanja na granicama, poručio je na poslovnom forumu u Skoplju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Regionalna inicijativa mini-Šengen dobila je novo ime "Otvoreni Balkan" i očekuje se da od 1. januara 2023. ne bude granica između Srbije, Severne Makednije i Albanije, a da se već sledeće godine međusobno priznaju kvalifikacije i radne dozvole.

Marko Čadež je zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred za građane i privredu sve tri zemlje i otvorene velike mogućnosti za intenzivniju saradnju i čvršće privredne veze.

"Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o privredi, napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje", ističe predsednik PKS.

Cilj nam je, kako je rekao, da nema čekanja na granicama, da kompanije konkurentnije posluju u regionu i EU jer sada prevoznici čekaju od 120 do 180 minuta na granicama unutar regiona, a više od 10 sati na granicama EU.

Važno je da se pojednostave procedure za radne dozvole, da priznamo međusobno kvalifikacije jer će to omogućiti bolju mobilnost radne snage i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstvo, dodaje Čadež.

Na skopskom forumu učestvovali su predsednici privrednih komora Albanije i Severne Makedonije Ines Mućostepa i Branko Azeski.

"Počinje nova era saradnje između politike i biznisa, ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa", navela je Mućostepa.

Cilj je da redovi kamiona na našim granicama nestanu i da takve sitaucije više ne viđamo na prelazima, poručio je Azeski. "Važno je da se danas dogovorimo i postignemo sporazum - da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis", dodaje predsednik komore Severne Makedonije.

Svoje predloge i mišljenje o novoj inicijativi izneli su i predstavnici kompanija regiona koji očekuju što brže i konkretnije sprovođenje dogovorenog u Skoplju kako bi "Otvoreni Balkan" privrednicima doneo opipljive rezultate u svakodnevnom poslovanju.

Veliki poslovni forum u Skoplju održava se u zajedničkoj organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a zajedno sa političkim liderima regiona prisustvuje mu i više od 400 privrednika.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво