Kakva je sudbina projekta "Jadar" kompanije "Rio Tinto"

"Rio Tinto" je doneo investicionu odluku – za projekat "Jadar" izdvojili su 2,4 milijade američkih dolara. Deo građana i nevladinih organizacija sve oštrije se protivi, a država najavljuje referedum o tom velikom poslu. Investitor je javnosti predočio trenutni status investicije u lozničkom kraju.

Projekt "Jadar" je u završnoj fazi pribavljanja dozvola za izradu "Studije izvodljivosti uticaja na životnu sredinu" koja je ključni dokument za gradnju podzemnog rudnika i pratećih postrojenja za preradu litijum-borata. U kompaniji najavljuju da će je završiti za dva meseca i dati na uvid javnosti.

"Početak gradnje nije moguć ni po jednom zakonu, ni po Zakonu o Rudarstvu ni po Zakonu o građevinarstvu, bez odbranjene Studije o uticaju na životnu sredinu. Kompanija je izabrala da ne koristi eksproprijaciju, nego da kupovinu zemljišta vrši u dogovoru sa vlasnicima", kaže Nikola Šunjić, rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima u "Rio Sava eksplorejšen".

Za potrebe tog rudarsko-prerađivačkog kompleksa do sada su otkupili, kažu, dobar deo parcela i objekata u okolini Loznice. A taj posao blokiraju i nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali i meštani koji ne žele da prodaju svoja imanja.

"Mi tražimo da oni prekinu sa otkupom zemlje bar dok te studije ne budu gotove. Oni više ne otkupljuju zonu rudnika već su prešli sada da otkupljuju kuće u zoni uticaja rudnika", kaže  Marija Petković iz Gornjih Nedeljica.

Njen zemljak Mladen Đurđević ukazuje da poljoprivrednici gube prostor, gube obradivu zemlju.

"Već su promenom namene zemljišta izgubili subvencije iz poljoprivrede, izgubili su pravo da se bave poljoprivredom", rekao je Mladen.

U "Rio Tintu" spremni su, kažu, za svaku podršku lokalnom stanovništvu i da za tu, najveću grinfild investiciju litijuma na svetu, razvijaju najsavremeniju tehnologiju.

"Ne želim da ispadne da mi predstavljamo ružičastu stvarnost. Ovo je ozbiljan rudarsko-industrijski projekat, sigurno da ima uticaja na životnu sredinu, ali u današnje vreme ovakvi projekti mogu da se realizuju uz prihvatljive rizike i uz njihovu kontrolu", kaže Vesna Prodanović, generalna direktorka "Rio Sava eksplorejšna".

Kada bi sve išlo po planu, eksploatacija litijuma mogla bi da počne tokom 2026. godine. Iako je za državu ta investicija najveća razvojna šansa zemlje, već je najavljeno da će o njenoj sudbini odlučivati građani na referedumu.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво