Читај ми!

Brnabićeva u Njujorku: Vraćam se sa bar tri investicije u IT sektor

Američki investicioni fondovi i startapovi zainteresovani su za ulaganja u srpski IT sektor, poručeno prvog dana radne posete SAD premijerke Ana Brnabić. Premijerka se u Njujorku sastala sa predstavnicima organizacije "Jang prezidents" i čelnicima blokčejn kompanije "Gilded".

Glavna tema u Americi je pandemija, ali paralelno s njom i oporavak ekonomije. Investitori traže nove destinacije za ulaganja i zato se srpska delegacija u Njujorku u pravo vreme sastala sa menadžerima velikih komapanija i startapova koji su okupljeni u organizaciji "Jang prezidents".

Upoznali su potencijale Srbije, a donete su i preliminarne odluke.

"Imajući u vidu progres koji je Srbija napravila tokom kovida, preko e-Uprave čini se da ide u dobrom smeru", smatra Beri Merik, predsednik njujorškog ogranka organizacije "Jang prezidents".

Na pitanje da li se mogu uskoro očekivati investicije "Jang prezidentsa" u Srbiji, Merik je odgovorio potvrdno.

"Jedva čekam da dođem u Srbiju. Izgleda da su svi lideri u poslovanju koji su bili tu veoma zainteresovani da se uključe u uspešnu srpsku priču i nesumnjivo smo za to", poručio je Merik.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je direktnije na pitanje o sadržaju sastanaka.

"Sa sastanka sam izašla sa najmanje tri ili četiri nove investicije u Srbiji", tvrdi Brnabićeva.

Dodala je da je srpska delegacija naišla na jako dobar prijem. "Moji sagovornici nisu znali šta se dešava u Srbiji i koliko je napredovala. Kažu da će ulaganja koja su planirali za neki drugi deo sveta preusmeriti ka Srbiji", napomenula je premijerka.

Šansa za kragujevački data centar

To bi bile investicije u naš IT sektor, a o ulaganjima je bilo reči i na sastanku sa blokčejn kompanijom "Gilded", koja se bavi zaštitom podataka, posebno digitalnom trgovinom zlatom koja širi poslovanje i kojoj su potrebni novi partneri.

Brnabićeva je navela da su bili zanteresovani za naše kapacitete za čuvanje podataka i data centar u Kragujevcu.

"Ukoliko se dogovorimo da oni čuvaju svoje podatke u Srbiji, teško je objasniti koliko to znači za zemlju", naglasila je premijerka.

S obzirom na to da je sve veća potreba za zaštitom podataka, prvi čovek komapnije "Gilded" je posle sastanka sa Brnabićevom rekao je da ima prostora za saradnju sa Srbijom i da su im potrebni stručnjaci koji će razviti nova digitalna rešenja za zaštitu podataka i veću finansijsku slobodu.

Ulaganje u IT sektor biće tema i sa čelnicima kompanije "Goldman Saks", kao i fonda čiji su osnivači poreklom iz Srbije, čime se završava poseta Ane Brnabić SAD.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво