Читај ми!

Žetva skoro završena, prinos pšenice iznenadio

Jedan od najvažnijih ratarskih poslova, žetva pšenice, u većem delu Srbije je završena. Željno očekivana kiša donela je predah ratarima i toliko neophodnu vlagu zemljištu i biljkama koje još rastu. Svi silosi u Srbiji su puni i radi se na otvaranju novih tržišta za srpske žitarice, rekla je za RTS Sunčica Savović iz Udruženja "Žita Srbije".

Sunčica Savović rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da je žetva pšenice završena na 98 odsto površina i preostala dva procenta neće uticati na rezultate ovogodišnjeg roda.

Savovićeva je rekla da su iznenađeni dobrim prinosima, koji su uvek veći u Vojvodini nego u ostatku Srbije.

"Dešavalo se da na jednoj parceli imamo minimalne, a na drugoj maksimalne prinose", rekla je ona.

Prinosi su, kako je navela, 5,7 tona po hektaru u celoj Srbiji, a ako se gleda samo Vojvodina oni su za 1,2 tone viši od tog proseka.

Ove godine rod je 3,4 miliona tona i, kako je rekla, imaćemo nešto veće viškove.

"Za sve domaće prohteve potrebno je oko milion i po tona pšenice. Što znači da samo od novog roda, ne računajući zalihe, imamo 1.900.000 tona za izvoz", rekla je Savovićeva.

Dodaje da se u novu žetvu ušlo sa 299.000 tona zaliha, a one bi bile i veće da deo zaliha nije potrošen za stočnu hranu jer je cena kukuruza bila viša od cene pšenice. 

"Svi silosi u Srbiji su puni. Što se izvoza tiče, radimo na otvaranju novih tržišta za srpske žitarice, a sve velike svetske kompanije su prisutne na našem tržištu", kaže Savovićeva.

Svetski prinosi variraju 

Kada je reč o svetskom tržištu, napominje da prinosi variraju od 1,7 tona po hektaru u Kazahstanu do 7 tona po hektaru u nekim zemljim EU.

Napominje da se dobar rod očekuje u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, a Francuska, najveći proizvođač pšenice, očekuje čak 30 odsto veći rod nego lane.

"Pšenicom se prethodne nedelje trgovalo od 19,40 do 20,2 dinara po kilogramu. Dve nedelje ranije raspon je bio veći – od 19,30 do 20,60 dinara po kilogramu", navela je i dodala da su troškovi proizvodnje različiti u zavisnosti od toga da li je zemlja na kojoj se pšenica gaji vlasništvo poljoprivrednika ili je uzeta u zakup.

Istakla je da je proizvođačka cena 10,5 dinara na sopstvenoj zemlji, a na zemlji za zakup 17,60 dinara, a često ratari kombinuju obe varijante.

Kukuruz, soja i suncokret su trenutno na njivama. Suša je najmanje naškodila suncokretu, a značajne posledice su ostale na kukuruzu, navela je, dodajući da je očekivani prinos kukuruza manji za 27 posto.

"Suša jeste za nas štetna, ali je regionalnog karaktera. Mi moramo da se uklapamo što se cene tiče sa svetskim tržištem", rekla je Savovićeva.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво