Читај ми!

Dvadeset miliona evra za inovacije – privredom znanja do ekonomskog rasta

Inovativna preduzeća mogu da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj pronalazaka. Prvi javni poziv, vredan devet miliona evra, otvoren je do 15. septembra ove godine.

Prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i industrijskog sektora, podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost. Naredni javni poziv za programe finansiranja očekuje se krajem novembra.

Fond za inovacionu delatnost je podržao više stotina preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija u razvoju ideja i stvaranju novih proizvoda.

"'Džast smart' je uz podršku Fonda razvio edukativnu platformu shtreber.com koja služi deci da uče brže, lakše i bolje lekcije za osnovnu školu", kaže urednica te platforme Stefanija Lukić.

U proteklih deset godina kroz rad Fonda za inovacionu delatnost Evropska unija je finansirala inovacije i podržala saradnju nauke i privrede. Do sada je donirala više od 30 miliona evra bespovratnih sredstava, a izdvaja još.

"Mladi istraživači, neformalni timovi ali i etablirane kompanije mogu da računaju na 20 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi razvijale svoje inovativne projekte kroz Fond za inovacionu delatnost", ističe zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar.

Norčič Štamcarova dodaje da Brisel kao rezultat očekuje poboljšanje tehnološkog okruženja u Srbiji, više radnih mesta, povećanje profita pojedinih kompanija ali i rast izvoza i bruto društvenog proizvoda.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić navodi da je 15 miliona iz pretpristupnih fondova EU, dok je pet iz budžeta resornog ministarstva.

"To je samo nastavak jednog jasnog orijentira koji je postavila Vlada Srbije u pogledu finansiranja privrede koja je zasnovana na znanju", naglašava Ružić.

A cilj je jasan – afirmacija znanja, nauke i inovacija.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво