Opada kupovna moć

Kupovna moć stanovništva u Srbiji i dalje opada, a više od 40 odsto prosečnog prihoda se troši na kupovinu hrane i pića, saopštio je IZIT. To se najbolje vidi pri kupovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbije u maju ove godine, bila je mnogo manja nego u istom periodu prošle godine, bez obzira što su nominalne zarade bile veće za 19,2 odsto, nego u istom periodu lane, kaže Saša Đogović,  saradnik Instituta za tržišna istraživanja .

Za kupovinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda potrebno je izdvojiti više novca da bi se kupila ista količina proizvoda nego u istim periodu prethodne godine.

Analize iz aprila 2008. godine pokazuju da je za prosečnu neto zaradu moglo je da se kupi 292 litra jestivog ulja, a u istom mesecu prošle godine 355 litara, kazao je Đogović.

U aprilu ove godine za prosečnu zaradu, bez poreza i doprinosa, moglo je da se kupi 395 litara jogurta, a lane 409 litara, dok je iznos krompira koji se mogao nabaviti za prosečnu platu sa prošlogodišnjih 1.049 kilograma spao na 906 kilograma ove godine.

Za prosečnu neto zaradu, mogao se u aprilu ove godine kupiti 613 kilograma brašna tip 500, a lane čak 867 kilograma.

Đogović smatra da to govori o centralizovanom razvoju srpske privrede, ali i negativnoj demografskoj politici, koja pokazuje da ljudi sa rubnih područja zemlje migriraju na sever iz ekonomskih razloga.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво