Читај ми!

U prošloj godini privreda zaposlila više od 43.500 radnika - ko je ostvario rekordnu dobit

Privredna društva su u prošloj godini zaposlila više od 43.500 novih radnika i ostvarila neto dobitak veći od 711 miliona dinara, podaci su iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre. Najbolje su poslovali trgovina, prerađivačka industrija, snabdevanje električnom energijom, građevinarstvo, i poljoprivreda. Godina je bila najlošija za ugostiteljstvo i saobraćaj.

Rekorder je sektor snabdevanja električnom energijom sa dobitom koji je čak 6,6 puta veći nego 2019. Da li je, međutim, takvo veliko povećanje pratio srazmeran rast zarada?

"Mi raspolažemo podacima o bruto zaradama i one su porasle za 9,5 posto u proseku, ali nismo pratili po sektorima, kako koji sektor. U svakom slučaju, ukupno posmatramo ovo je značajno povećanje," ističe Ružica Stamenković registrator u Registru finansijskih izveštaja.

I javna preduzeća su iz negativnog prešla u sferu poslovanja sa dobitkom - 29,6 milijardi dinara što je 6,8 odsto dobitka cele privrede. To se objašnjava većim aktivnostima, smanjenjem troškova, smanjenjem broja zaposlenih za 1.194 radnika, ali i državnom pomoći u iznosu od 4,5 odsto njihovih poslovnih prihoda.

"To su prethodni izveštaji koji još uvek nisu usvojeni, i revizija nije pregledala ove izveštaje, tako da na sadašnjem nivou ne saopštavamo podatke o pojedinačnim javnim preduzećima, ali ćemo o njima svakako detaljno govoriti u jesen", navela je Stamenkovićeva.

Agencija za privredne registre sedmično podnosi prijave prekršajnom sudu protiv onih za koje se utvrdi da nisu u skladu sa zakonom prijavili stvarnog vlasnika. Prvi na proveri su privredna društva, ali nisu jedini.

"Najviše, gledam udruženja građana. Oni i dalje, značajan broj njih, odbija da prihvati obavezu da upiše stvarnog vlasnika", upozorio je Milan Lučić, direktor APR-a.

Neprofitne institucije, 46,4 hiljade, bile su u plusu dve milijarde dinara, izuzev sportskih udruženja i saveza.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво