Mali se sastao sa misijom MMF-a, u narednih 10 dana kamen temeljac za kovid bolnicu

Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi Jan Kes Martejn. Ovim sastankom se nastavljaju razgovori sa tom finansijskom institucijom, koji su juče započeti u video-formatu, u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a koje traju do 23. aprila.

Tema aktuelnih razgovora sa misijom MMF-a je i novi aranžman koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu.

Naglasio je da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat od očekivanog, te da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Time bi se, naveo je, dostigao projektovani godišnji rast od 6 odsto, a njemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

Mali kaže i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila devet odsto, što je, ističe, ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom kovida-19, a posledica obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima.

Istakao je i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što je ogroman uspeh i pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Uskoro kamen temeljac za kovid bolnicu 

Istakao je i da će u narednih deset dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema rečima dva sagovornika, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana.

Ministar je u tom smislu naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana.

Sagovornici su razgovarali i o Strategiji za razvoj tržišta kapitala koja će, kako je istakao ministar, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine.

Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

O zelenoj agendi 

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o poreskoj politici u kontekstu "zelene agende". U tom smislu, ministar je istakao da je važno da se jasno definiše zelena strategija Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika.

Mali je rekao da je Srbija zainteresovana i da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna "zelena agenda".

Na sastanku je bilo reči i o reformi Poreske uprave, koja je u toku i odvija se predviđenom dinamikom. Mali je istakao i da će u maju biti položen kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave.

Takođe, tema onlajn susreta su bila i fiskalna pravila kao i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

Mali i Kes Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku.

Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Redovne konsultacije koje Međunarodni monetarni fond sprovodi po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво