Za pet godina država u kompanije uložila 158 milijardi dinara – koliko brzo se vrate investicije

Ministarstvo privrede je napravilo analizu šta je urađeno sa novcem koji je država uložila u preduzeća. Pokazalo se da se novac vrati za 16 meseci i to četvorostruko.

U poslednjih pet godina - 177 projekata u 78 gradova i opština. Uloženo je 158 milijardi dinara, pokazuje analiza ministarstva privrede.

"Zahvaljujući sredstvima ministarstva mi smo u roku od 2018. godine do 2021. 3,3 puta povećali prihod. Ovog trenutka imamo 300 zaposlenih radnika", navodi Biljana Grabež, finansijski rukovodilac "Alfa tehniks".

Sandra Međedović, direktor proizvodnje kompanije "Friglo" ističe da su im omogućili da kupe najsavremeniju opremu za preradu povrća i da zatvore taj ciklus proizvodnje i prerade.

Oko 10 odsto u investicijama su pare iz budžeta koje se, kako je analiza pokazala, vrate za 16 meseci i to četvorostruko, kada se u obzir uzmu samo zarade zaposlenih i prihodi države po tom osnovu.

"Drago mi je prvo da su uspešne firme, da i dalje rade... Ovim hoćemo da kažemo koliko znači i koliko je Srbija napredovala u odnosu na prošle godine, za ovih pet godina koliko je samo porodica obezbeđeno sa poslom u odnosu na ono vreme kada se stvarno nije imalo ništa i nijedna fabrika nije radila", napominje ministarka privrede Anđelka Atanasković.

A to je, prema podacima ministarstva privrede, 51.000 novozaposlenih ili pet manjih gradova. Među njima, više od 2.000 su i jedini zaposleni u porodici.

"Početkom meseca sam se zaposlio u firmi uz pomoć Ministarstva privrede koje je omogućilo meni kao maturantu gimnazije da mogu da odradim prekvalifikaciju u bravara ... oženjen sam, tako da ovo dosta pomaže", kaže Jovan Vujičić, radnik "Alfa tehniks".

Među korisnicima podsticajnih sredstava više je stranih kompanija, jer ove imaju veći potencijal za investiranje i zapošljavanje, te su i sredstva koja povlače veća, a trećina su domaće firme.

"‘Tajers‘ ili ‘Nidek‘ koji već sada potpisani ugovori kreću sa realizacijom. Oni bi trebalo da zaposle oko 35.500 ljudi i tu su investicije oko 300 milijardi dinara... Radimo sve na tome da se zastupi svaki deo Srbije bar sa po jednom firmom jačom da možemo da održimo to sve", dodaje Atanaskovićeva.

Analiza reprezentativnog uzorka pokazuje i da je godišnji izvoz firmi koje su koristile podsticajna sredstva 236 milijardi dinara, a da se u budžete lokalnih samouprava i Republike samo po nekoliko osnova uplati više od 110 milijardi dinara.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво