Vučić: Dolazak "Nideka" veličanstveni poklon za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije "Nidek", koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju, jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak dolaska većeg broja japanskih investitora u Srbiju.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije "Nidek korporejšen" u Predsedništvu Srbije, rekao da je ta investicija "veličanstveni poklon za Srbiju" i zahvalio svima koji su radili na tome.

Naglasio je da je za Srbiju veoma važno što već ima dva japanska investitora, kako je rekao, na malom prostoru, "Tojo Tajers" u Inđiji i sada "Nidek" u Novom Sadu, kao i da dolazak japanskih kompanija samo govori o tome koliko je Srbija dobra destinacija za investicije.

Kako je rekao, Japanci ne idu bilo gde da investiraju.

"Ovo je jedan od projekata koji suštinski menjaju našu zemlju", naglasio je Vučić i dodao da se na dovođenju "Nideka" radilo duže vreme.

Predsednik je naglasio da Srbija trenutno ima ima dva najvažnija cilja, da pobedi koronu i da ima što veći privredni rast, za šta je potrebno da imamo što više investicija, posebno stranih.

Dodao je da ga raduje što je "Nidek" najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju.

"Samo u prvoj fazi, 'Nidek' će zaposliti 480 ljudi i njihova primanja biće znatno viša od proseka u Srbiji. Za nas je važno što je to tek početak ulaganja i verujemo da je to tek 10 odsto onoga što će 'Nidek' da uloži u Srbiji", naglasio je Vučić.

Vučić kaže da će "Nidek" pored fabrike u Novom Sadu izgraditi i Razvojno-istraživački centar (RND) u tom gradu i da će biti potrebno još tehnoloških, elektrotehničkih i mašinskih fakulteta fakuleta koliko će biti potrebno iženjera u narednom periodu.

Predsednik je napomenuo da "Nidek" u svetu zapošljava čak 120.000 ljudi, i da proizvodi elektromotore za gotovo sve u automobilu.

Dodao je da se iznenadio kada je čuo da u jednom automobilu ima čak oko 200 elektromotora, kao i da će glavni proizvod "Nideka" u fabrici u Novom Sadu biti elektromotor za volane.

Napomenuo je da će fabrika "Nideka" u Novom Sadu još više doći do izražaja do 2025. godine kada u Evropi električni automobili budu odneli pobedu nad dizelašima i benzincima.

"To će biti sedma fabrika u Novom Sadu. Uz 'Kontinental', ovo je šlag na torti, kao i švajcarska kompanija 'Beri Kalebo'", dodao je Vučić.

Napominje da će zahvaljujući tim investicijama grad Novi Sad imati neuporedivo veće prihode, a građani više životni standard.

Predsednik veruje da će Srbija i ove godine imati veliki privredni rast i da će uspeti da prestigne po tome mediteranske zemlje uprkos tome što su one imale u 2020. pad BDP od 10 do 15 odsto, pa imaju mnogo nižu osnovicu za poređenje u 2021. godini.

Kaže da je Srbija bila prva ili druga zemlja po privednom rastu u Evropi u 2020. godini i da je uveren da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu.

Vučić je naveo da će Narodna banka Srbije uskoro objaviti i zvanično da je Srbija u prva tri meseca ove godine drastično premašila sva očekivanja i da opet ima rekordan nivo stranih direktnih investicija, što je neočekivano za doba korone. Dodaje da je zbog toga zadovoljan.

Kaže da je preneo predstavnicima "Nideka" da će za manje od godinu dana biti spojeni Beograd i Novi Sad brzom prugom, kojom će se između ta dva grada putovati za svega pola sata.

To će, dodaje, dodatno omogućiti zapošljavanje najkvalitetnije radne snage, i sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

"Ponosan sam na to što sam bio prvi predsednik, posle predsednika Tita, koji je mogao da ugosti japanskog premijera u Srbji i nadam se da će sledeći predsednici imati češću priliku za to", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će saradnja dve zemlje biti sve veća.

Nidek od planiranih ulaganja za Evropu, najviše za Srbiju

Japanska kompanija "Nidek" donela je odluku da u Novom Sadu gradi fabriku za proizvodnju pogonskih motora za električna vozila, a od 1,5 milijarde evra predviđenih za ulaganja u fabrikama u Evropi, najviše će biti uloženo u Srbiji, rekao je predsednik kompanije Đun Seki.

Predsednik kompanije je rekao da će pored fabrike njegova kompanija otvoriti i naučni i razvojni centar, zbog čega su u četvrtak potpisali sporazum o saradnji sa Tehničkim fakultetom u Novom Sadu.

Seki je najavio da će Tehnološki fakultet u Novom Sadu uskoro potpisati još jedan sporazum o saradnji sa Univerzitetom za napredne studije iz japanskog grada Kjoto, jer su im, kako kaže, porebni inženjeri.

On je istakao da su u "Nideku" odlučili da šire proizvodnju u Evropi, jer su upravo članice EU najzahtevnije i najrigoroznije po pitanju očuvanja životne sredine i sprečavanja ispuštanja ugljen-dioksida.

Zbog novih evropskih zakona za smanjenje emisije ugljen-dioksida, povećani su zahtevi za elektro motore.

"Ovaj trend nas je motivisao da proširimo našu proizvodnju u Evropi i za region Zapadnog Balkana imamo dugoročnu strategiju", rekao je Seki.

On je zahvalio vladama Srbije i Japana na podršci koju su dobili za otvaranje fabrike u Novom Sadu i kazao da će nova fabrika biti građena u skladu sa ekološkim standardima.

Naveo je da posluju u još 40 zemalja u svetu, da zapošljavaju više od 120.000 ljudi, kao i da imaju 20 istraživačkih i razvojnih centara.

U planu je da u Novom Sadu naprave industrijski park, kakve imaju u Aziji, a najpoznatiji je onaj koji, kako kaže, imaju u kineskom gradu Pinghu.

Naime, kako je ispričao, pre 20 godina kada su došli u taj kineski grad, imao je nizak BDP i bio je veoma siromašan, ali nakon otvaranja i ulaganja Nideka, danas u tom gradu zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a lokalna samouprava ubira velike poreze na godišnjem nivou.

"To želimo da postignemo i ovde u Srbiji", nagalsio je Seki.

Naveo je i da je otvaranje fabrike u Srbiji u skladu sa "Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom" koju je pokrenula japanska vlada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da građanje te japanske kompanije za Novi Sad, ali i čitav okrug, znači nova radna mesta i više novca u budžet za puteve, obdaništa, škole.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da će kompanija "Nidek" biti najveća japanska investcija u Srbiji i da će biti snažan pokretač za ekonomsku saradnju između Srbije i Japana.

Ocenio je da Vlada Srbije i Grad Novi Sad daju dobru podršku stranim investitorima i zahvalio predsedniku Vučiću što je u Srbiji napravio dobro poslovno okruženje.

Kaže da će "Nidek" i u ekonomskom i obrazovnom smislu dati kvalitetan doprinos.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво