Читај ми!

Novi Pazar, subvencije za samozapošljavanje 45 ljudi

U Novom Pazaru svečano su potpisani ugovori o dodeli subvencija za samozapošljavanje 45 korisnika. Projekat, koji je sa 1.226.000 evra finansiralo nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), traje do kraja 2021. godine.

Proteklih meseci korisnici su imali priliku da pohađaju intenzivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je dobilo sredstva da svoje ideje i realizuje. Vrednost grantova po korisniku iznosi do 3.000 evra.

Podržano je 19 korisnika iz Novog Pazara, 12 iz Tutina i 14 iz Sjenice. Među onima koji su dobili sredstva za pokretanje sopstvenog posla je 11 žena. U okviru projekta će u narednom periodu biti dodeljeno još 45 grantova, što ukupno čini 90 dodeljenih grantova predviđenih projektom.

Proizvodnja lake konfekcije, proizvodnja tradicionalnih jela, hortikultura, grafički dizajn, internet kafe, kompjuterska 3D obrada metala, otvaranje fitnes centra, poljoprivredna proizvodnja, perionica tepiha, fasadersko-molerski radovi, auto-servis, otvaranje stolarske radionice samo su neke od poslovnih ideja koje će biti podržane podelom sredstava za njihovo pokretanje.

Proteklih meseci više od 100 korisnika imalo je priliku da pohađa intenzivne biznis obuke i pripremi poslovni plan, a  njih 45 je dobilo podršku da realizuje svoje ideje.

Pored ekonomske komponente, pružana je i psihosocijalna podrška – radionice  za više od 1.500 dece i mladih, na više od 450 radionica organizovana je podrška u savladavanju školskog gradiva, učenju jezika kao i razvoju kreativnih veština u tri Dobrosusedska kluba (Novi Pazar, Sjenica i Tutin), otvorena u okviru projekta.

Radionice će se nastaviti sa realizacijom i u toku cele 2021. godine, a prijave su u toku u Dobrosusedskim klubovima.

Nosilac projekta je ASB Serbija (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisničke opštine na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Sandžaka - SEDA i Muslimansko humanitarno društvo "Merhamet - Sandžak".

Osnovni cilj projekta je stvaranje dostojanstvenih uslova života za povratnike, uz intenzivnu socioekonomsku podršku radi održive (re)integracije i unapređenja reintegracionih mehanizama u tri grada u Srbiji.

Projekat je sa 1.226.000 evra finansiralo nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i trajaće do kraja 2021. godine.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво