Читај ми!

Grubišić za RTS: Bitno je poverenje jer snižava rizik u poslovanju

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je za RTS da je neophodno vratiti poljuljano poverenje. Kada imate neizvesnost, onda ne investirate, nego čekate stabilnija vremena i bolju predvidivost, istakao je Grubišić.

Onlajn forum na Davosu trajaće pet dana. Organizatori kažu da je ova godina presudna za globalnu ekonomiju.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je da je ključno pitanje rizika iz ugla svih aktera u ekonomskom ambijentu, pogotovo investitora, koje plaši velika neizvesnost, a kada imate neizvesnost onda ne investirate, čekate stabilnija vremena i bolju predvidivost.

"Iz tog ugla, svi mi koji ulažemo novac, ali i obično stanovništvo koje troši novac, sve to pokreće privredni rast, sve je to kružni tok, ali potreban je malo stabilniji ambijent, treba vratiti poljuljano poverenje i to je ključno", rekao je Grubišić.

Prema njegovim rečima, to će biti centralno pitanje uz teme o klimatskim promenama, o socijalnoj i ekonomskoj jednakosti, pravednijem društvu, što su inače teme Davosa, ovoga puta treba da se govori o dijalogu iz srca. Grubišić kaže da to lepo zvuči.

Govoreći o tome koliko su važne poruke koje pošalju političari i korporacije koje zapošljavaju veliki broj ljudi, ali i kako trasirati put ekonomije ove godine, Grubišić kaže da je važno čuti glavne aktere i povratiti poljuljano poverenje.

"To svi prate jer su sve standardne mere prošle godine iskorišćenje i to nije doprinelo povoljnijem rastu u očekivanoj meri", rekao je on.

Politika jeftinog novca je učinila svoje.

"Svi predsednici ECB, guverner Feda, dali su poruke da novca ima dovoljno, i to koliko god treba, naštampali su i ubrizgali u ekonomski sistem kroz kupovinu hartija od vrednosti, korporativnih obveznica, direktno ogromne do sada nezabeležene iznose novca, ali sve to nije dovoljno u skladu sa rizikom koji se oseća na tržištu", ukazao je Grubišić, ukazujući da novac nikad nije bio jeftiniji.

Napominje i finansijski rizik iz ugla država koje su se dosta zadužile kroz obveznice. 

"Bitno je poverenje jer snižava rizik, to je potrebno privatnim investitorima, nije dovoljno da samo država investira – ona pokreće, daje zamajac u oporavku i podizanju privrednog rasta, ali moraju da se nadovežu privatne investicije. Sve ove poruke važe i za Srbiju", zaključio je Grubišić.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи