Читај ми!

Mali i Godfri potpisali sporazum za početak aktivnosti DFC-a u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji. Cilj je da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara.

Mali je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je sporazum važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtonga i dalje primenjuje i da se nastavlja ono što je dogovoreno u tom gradu.


"Sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom", naglasio je Mali.

Podsetio je da je na osnovu sporazuma iz Vašingtona u decembru prošle godine DFC otvorio u Beogradu svoju kancelariju za ceo region.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da sredinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina", naveo je Mali i napomenuo da to nije bio slučaj u garantnoj šemi koju je prošle godine realizovala država.

Mali je naglasio da je potpisani sporazum izuzetno važan za dalji ekonomski razvoj Srbije, za podsticanje i ostvarivanje predviđenih visokih stopa privrednog rasta u ovoj i narednim godinama.

Ministar ističe da sporazum takođe ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u reforme i perspektive za rast naše ekonomije.

"Jer zašto bi ulagali novac u Srbiji ako ne misle da je sigurna i atraktivna za investicije", naveo je Mali.

Kada je reč o garantnoj šemi, ministar kaže da će taj novac biti iskorišćen za obezbeđivanje lkvidnosti, obrtna sredstva i nove investicije, što će biti ogromna pomoć.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije prošle godine sa šest milijardi evra pomogla srpsku ekonomiju, kako bi ublažila posledice krize izazvane pandemijom.

Dodaje da je to bio sveobuhvatan i pravovremen paket mera, a da je na kraju dao rezultat jer je Srbija imala najmanji pad ekonomske aktivnosti u Evropi, i sačuvala radna mesta i brojna preduzeća.

Mali ističe da je država prošle godine privredi ponudila i garantnu šemu od dve milijarde evra, kojom država garantuje za kredite i koja je, kako je rekao, doprinela da naša zemlja izbegne "crni scenario".

Navodi da je 23.000 preduzeća iskoristilo oko 1,5 milijardi evra iz te garante šeme, od ukupno dve milijarde evra.

"Taj novac je bio za likvidnost, investicije, time smo spasili hiljade radnih mesta i obezbedili nova", rekao je Mali.

Mali je naglasio da je Srbija prva u regionu i jedna od prvih u Evropi počela sa masovnom vakcinacijom, a koja je, ističe, jako važna kako bi se "razbio teret epidemije" na ekonomiju.

Istakao je i da će država za nekoliko nedelja pomoći privredu još jednim paketom mera.

"Posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije"

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da današnje potpisivanje sporazuma sa DFC-om pokazuje da se posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije neće menjati.

"Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj pune evropske integracije i da bude ekonomski lider na Balkanu", rekao je Godfri.

Današnji sporazum, dodaje, omogućiće DFC-u da upotrebi ceo spektar finansijskih instrumenata – finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Cilj je, kaže, da se tim instrumentima mobilišu nove investicije u Srbiji, ne samo strane, već i domaće.

Godfri ističe da je DFC već u pregovorima za pokretanje programa davanja garancija za zajmove, što će, objašnjava, pomoći srpskim komercijalnim bankama da uvećaju obim kredita malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

"DFC je ovde već počela sa radom. Obezbedila je garancije za zajednički zajam USAID-a i Ministarstva poljoprivrede od 91 milion dolara. Cilj je da se malim i srednjim preduzećima u sektoru proizvodnje hrane pruže finansijska sredstva", naveo je ambasador.

Direktor Kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović ističe da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu i širom sveta koja je sklopila ugovor sa DFC-om o podsticanju ulaganja.

"Nadam se da će maksimalno iskoristiti ovu priliku, da uz finansijsku podršku DFC-a, povećamo broj novih investicija, otvoriti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije", rekao je Jovanović.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво