Читај ми!

Sve krupnije investicije iz Japana – da li stižu ulaganja u tehnologiju ili jeftinu radnu snagu

Krajem prošle godine, u Inđiji je postavljen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike za proizvodnju guma "Tojo tajers". Vrednost te investicije je 382 miliona evra. Sve ozbiljnije japanske investicije u Srbiji znak su da kompanije iz Japana Srbiju vide kao stabilnu i sigurnu zemlju, navode iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji Goran Pekez naveo je da je izgradnja fabrike "Tojo tajers" u Inđiji značajna investicija i da investicije kompanija iz Japana u Srbiji postaju sve krupnije.

"Trenutno imamo 45 članova. To još ne zvuči preterano mnogo, ali je daleko veći broj nego kada smo počinjali da radimo u našim kompanijama kada su se japanski investitori mogli prebrojati na prste jedne ruke", rekao je Pekez tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da je trend pozitivan zahvaljujući položaju Srbije, ekonomskim uslovima i zbog povezanosti naše zemlje sa važnim tržištima.

"Fabrike i proizvodni pogoni koji se naprave u Srbiji mogu snabdevati tržište Rusije, Turske, Evropske unije", istakao je Pekez.

Japan ulaže najviše novca u razvoj i istraživanje 

Najavljeno je da će japanska kompanija "Nidek" uložiti 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike motora u Srbiji. Robert Lukić, član Odbora direktora Japanske poslovne alijanse, naveo je da je Japan zemlja koja u odnosu na društveni proizvod ulaže najviše novca u razvoj i istraživanje.

"Investicije koje dolaze iz Japana jesu investicije visoke tehnologije. To nije klasičan ofšor jeftinih radnih mesta. Posebno znajući kakvi su Japanci, po njihovom načinu ponašanja i poslovanja, oni su vrlo oprezni. Ne treba nikako potceniti signalni efekat japanskih investicija. Oni se jako dugo premišljaju, ne donose lako odluke o investicijama, a kada je donesu, to je signal za druge investitore da je ovo zemlja koja je stabilna i sigurna", kazao je Robert Lukić.

Dodao je da je pandemija koronavirusa minimalno usporila poslovnu saradnju sa Japanom i da očekuje pozitivnu 2021. i 2022. godinu.

"Svi projekti, pogotovo investicioni u japanskim kompanijama su dugotrajni. Ovo što vidite danas kao realizaciju, kod japanskih investitora je nešto što je počelo 2014, 2015, eventualno 2016. godine. To su dugi projekti koje nije poremetila kriza sa kovidom, nije poremetila ni finansijska kriza koju je prouzrokovao kovid", istakao je Goran Pekez.

Dodao je da je jako bitno da japanski investitori imaju finansijsku stabilnost i kapacitet da sa malo investicija ulože mnogo.

Kako je naveo Pekez, u samo četiri projekta japanskih kompanija otvoreno je skoro 7.000 radnih mesta u Srbiji.

Japanske kompanije prisutne u Srbiji od 1968. godine 

"Tojota" je predstavništvo u Jugoslaviji otvorila 1968. godine, a Robert Lukić je naveo da prisustvo Japana u Srbiji "nije od juče".

"Možda to i dokazuje da Japanci jesu spori, ali kada odluče da investiraju u značajnijoj meri, to se i desi. To predstavništvo je funkcionisalo uz određene prepreke u staroj Jugoslaviji i neprestano su prisutni od 1980. godine u Srbiji", istakao je Lukić.

Goran Pekez je naveo da je fabrika "Tojo tajersa" koja se gradi u Inđiji, prva fabrika te kompanije u Evropi i da je to jako pozitivan znak.

"Većina naših članica posmatra Srbiju kao regionalni centar, centar za regiju Cefte. Dosta naših članica je postavilo kancelariju u Srbiji kao centar za regiju, za Balkan i odavde pokrivaju manja tržišta", istakao je Pekez.

Naglasio je da je bitno spomenuti partnerstvo sa državom i da japanski investitori prepoznaju trend stabilnosti u Srbiji.

Robert Lukić je istakao da su japanske tradicionalne vrednosti deo poslovanja japanskih kompanija koje posluju u Srbiji i da oni polažu mnogo na bezbednost, ekologiju i u korporativnu i društvenu odgovornost.

Gosti "Jutarnjeg programa" su naveli da se nadaju da će se Olimpijske igre ove godine održati i da ćemo biti u prilici da vidimo tehnološke inovacije, poput robote koji publici donose kafu, dodaju diskove bacačima diskova i učestvuju u rehabilitaciji sportista.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво