Najveći pad privrede SAD u poslednjih 25 godina

Prema podacima Bele Kuće američka ekonomija beleži najveći kvartalni pad u poslednjih 25 godina. U poslednja tri meseca prošle godine pad bruto domaćeg proizvoda iznosio 3,8 odsto. Obama traži da Senat hitno usvoji plan za oporavak ekonomije.

Američka ekonomija je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila najveći pad još od 1982. godine, saopštila je Bela Kuća. Bruto domaći proizvod, kao glavni pokazatelj performasi neke privrede, opao je za 3,8 odsto u poslednjem kvartalu 2008. godine.

Globalna tražnja za američkim proizvodima dovela je do pada izvoza u istom periodu za 19,7 odsto. Sa druge strane uvoz je povećan za 15,7 odsto.

Američki građani više su kupovali robu proizvedenu u Aziji, u odnosu na raniji period kad su prednost davali domaćim proizvođačima.

Bela kuća je saopštila da pad BDP pokazuje da se finansijska kriza u SAD proširila na čitavu ekonomiju, pa je nephodna hitna akcija kao podstrek ne samo finansijskom sektoru, nego i celokupnoj tražnji.

"Ovaj pad, koji obuhvata sve sektore, pokazuje da su se problemi koji su počeli na tržištu nekretnina i u finansijskom sektoru proširili na gotovo sve oblasti privrede", navela je  Kristina Romer, šef Saveta ekonomskih savetnika predsednika Baraka Obame.

Pad izvoza posebno zabrinjava američke ekonomiste, jer je njegov doprinos rastu u prethodnim godinama bio vrlo značajan i predstavljao ključnu snagu američke ekonomije.

Ekonomisti nemaju optimistične prognoze i najavljuju da će se kriza verovatno nastaviti i u drugoj polovini godine.

Kontinuirana katastrofa

Američki predsednik Barak Obama ocenio je ekonomsku krizu u SAD kao "kontinuiranu katastrofu" za američke porodice i pozvao na brzo usvajanje gotovo 900 milijardi dolara "teškog" paketa za stimulaciju američke privrede.

Predsednik je napomenuo da su SAD dostigle novi negativni rekord, "najveći broj Amerikanaca koji primaju naknadu za nezaposlene u istoriji".

Prema saopštenim podacima američkog ministarstva rada, broj Amerikanaca koji primaju pomoć za nezaposlene je u sedmici, zaključno sa 17. januarom, porastao za 159.000, na 4,78 miliona.

"Izgleda da svakog dana sledi nova runda otpuštanja, nova runda izgubljenih poslova i porodica čiji se životi menjaju iz korena", rekao je Obama i ukazao na hitnost usvajanja stimulativnog paketa u Senatu.

Paket pomoći pred Senatom

Podaci o lošem stanju ekonomije mogli bi da utiču na Kongres da što pre usvoji stimulacioni program američkog presednika Baraka Obame.

Paket je već dobio "zeleno svetlo" u Predstavničkom domu, ali za njega nije glasao ni jedan kongresmen iz redova opozicione Republikanske stranke.

Američki predsednik izrazio je zadovoljstvo što je Predstavnički dom ove nedelje po hitnom postupku odobrio njegov plan za oporavak ekonomije. Rekao je i da se nada da će neki republikanski senatori podržati taj plan pri glasanju, iako nijedan nije podržao plan u Predstavničkom domu.

"Kriza se produbljuje i neophodno je brzo reagovanje", rekao je Obama.

Američki predsednik formirao je i radnu grupu za pomoć srednjoj klasi u SAD, ugroženoj rastućom ekonomskom krizom. Radnom grupom će rukovoditi potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Predsednik SAD je naglasio da "siromašni neće biti zaboravljeni" i da će biti pomoći za one koji žele da rade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи