Srbija aktivna u Davosu

Srpska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu razgovorala sa predstavnicima više stranih kompanija iz oblasti energetike, telekomunikacija i visokih tehnologija. Srbija sutra, na najvažnijem svetskom ekonomskom skupu, predstavlja potencijale svoje privrede.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić naveo je da se srpska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u razgovorima sa predstavnicima više stranih kompanija usredsredila na oblasti energetike, telekomunikacija i visokih tehnologija.

Prema njegovim rečima, predsednici kompanija "Ervej" i nemačkog giganta "NBV" potvrdili su da će učestvovati na tenderu za izgradnju dve termoelektrane u Srbiji i da su zainteresovani za razvoj hidropotencijala i obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Đelić je naglasio da je srpska delegacija dogovorila izgradnju strateškog partnerstva sa kompanijom "Hjuit Pakard", koja će omogućiti otvaranje većeg broja radnih mesta za specijaliste iz domena visokih tehnologija.

"Sa predsednikom "Dojče telekoma" je potvrđen jak interes za razvoj situacije u "Telekomu Srbije" i naročito mogućnost privatizacije našeg telekomunikacionog operatera", zaključio je Đelić.

Podrška EBRD sektorima energetike i trgovine

Đelić je razgovarao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomasom Mirouom, koji je potvrdio da će ta banka ispoštovati dogovorene aranžmane oko izgradnje Koridora 10.

Istovremeno je dogovorena podrška EBRD sektorima energetike i trgovine u Srbiji.

"Ja sam im predložio i oni su prihvatili da razmotre model podrške "Srbijagasu", koji ima tešku finansijsku situaciju, ali da se istovremeno potpomogne izgradnja skladišta u Banatskom Dvoru i gasovodne mreže", rekao je Đelić.

Dogovor sa "Mišlenom"

Francuski proizvođač automobilskih guma "Mišlen" namerava da u narednih 18 meseci u Srbiji izgradi logistički centar, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić nakon susreta s jednim od čelnih ljudi te kompanije Mišelom Rolijeom.

Đelić je objasnio da će, prema dogovoru koji je u Davosu postigao sa Rolijeom, finansijska konstrukcija tog projekta, na oko 20.000 kvadratnih metara, biti dogovorena tokom predstojeće posete predstavnika "Mišlena" Beogradu.

"Razmatrali smo mogućnosti da se sa trenutnih šest miliona guma godišnje, koliko proizvodi "Tigar-Mišlen", pređe na mnogo veći nivo u godinama koje dolaze. To je posao na kome ćemo raditi", istakao je Đelić.

Interesovanje za srpsko telekomunikaciono tržište

Generalni direktor Telekoma Srbije Branko Radujko izjavio je da među svetskim liderima u Davosu dominira stav da je neophodno zajedništvo svih vodećih zemalja sveta, kako bi se pronašlo pravo rešenje za globalnu finansijsku krizu i istakao veliko interesovanje za investiranje u srpsko telekomunikaciono tržište.

"Dominira stav da je neophodno zajedništvo svih vodećih zemalja sveta da bi se pronašlo pravo rešenje i da je potrebna pojačana odgovornost države, ali i uravnotežena intervencija države u biznis sektoru, kako se ne bi proizveli novi problemi", objasnio je Radujko.

Direktor "Telekoma" posebno ističe da je u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu, imao veoma konkretne razgovore sa vodećim kompanijama iz oblasti telekomunikacija i IT tehnologija, kao što su "Dojče Telekom", vodeća američka kompanija "Aj-Ti-En-Ti", "Hjit Pakard", "Majkrosoft" i "Intel".

"Danas niko ne govori tako olako o investicijama, s obzirom na finansijsku krizu, ali je zaista pokazan veliki stepen interesovanja za investiranje u srpsko telekomunikaciono tržište", reako je Radujko.

Sutra predstavljanje potencijala srpske privrede

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, srpska delegacija, predvođena potpredsednikom Vlade i ministrom za nauku i tehnološki razvoj Božidarom Đelićem predstaviće sutra mogućnosti investiranja u Srbiju na forumu za strane investitore.

Delegacija Srbije je jedina iz jugoistočne Evrope koja u Davosu predstvlja potencijale svoje privrede.

Đelić je u toku Svetskog ekonomskog foruma imao više od 30 sastanaka sa liderima vlada, međunarodnih organizacija i velikih kompanija.

Potpredsednik vlade je razgovarao sa predstavnicima "Majkrosofta", "Henkela", "Telenora", "Unikredita" i predsednicom američkog Masačusetskog instituta za tehnologiju.

Svetski ekonomski forum je najvažniji ekonomski događaj, na kome se razmatraju mere za izlazak iz svetske ekonomske krize.

Na njemu ove godine učestvuje više od 40 predsednika država i vlada i 36 ministara finansija i guvernera centralnih banaka, uključujući guvernere svih članica "Grupe osam" industrijski najrazvijenijih zemalja, osim SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи