Читај ми!

Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u elektrani Obrenovcu

U obrenovačkoj termoelektrani Nikola Tesla B počela je gradnja najvažnijeg ekološkog projekta postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

Postrojenje odsumporavanja u TENT-u B je treće u EPS-ovom termosektoru i biće u funkciji 2024. Godinu ranije takvo postrojenje biće u pogonu i u TENT-u A. U Kostolcu je već u probnom radu.

Elektroprivreda je u ekološke projekte već investirala gotovo 400 miliona evra i započela ulaganja od 600 miliona evra.

Resorna ministarka zahteva ubrzanje tih poslova jer je zagađenje u zemlji samo od sumpor-dioksida šest puta veće od dozvoljenog.

"Energtska bezbedost je jednako ekološka bezbednost. Da ne ulažemo u smanjnja emisija supor dioksida, azotnih oksida isvih drugih čestica to onda znači da moramo da zaiustavljamo naše elektrane. Prema tome možda je moglo da bude mnogo brže ali i možda je moglo da se dešava mnogo pre ali jalko važno je da smo počeli", navela je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"U TENT-u B kao i u TENT-u A ugrađujemo našu najsavremeniju tehnologiju za odsumporavanje dimnog gasa, stoga se nadamo da će ovo postrojenje doprineti unapređenju ekologije u vašoj zemlji", kaže Šinićiro Micujama, direktor "Micubiši Pauer" za Srbiju

Investicija vredna 210 miliona evra produžava i radni vek obrenovačke termoelktrane, a izgradnja ekološkog postrojenja uposliće hiljadu radnika.

"Oko 120 miliona evra realizovaće se kroz rad domaćih srpskih firmi, to je veoma važno, a i sam projekt je važan i za BDP jer EPS oko tri procenta utiče na rast BDP-a", ukazuje Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Vujović: Ekologija prioritet Vlade 

Ekologija je, kažu, prioritet Vlade, pa i Ministarstvo zaštite životne sredine najavljuje tešnju saradnju sa lokalnim samoupravama. Moraju što pre doneti kratkoročne Akcione planove upravo za poboljšanje kvaliteta vazduha.

"Potrebno nam je mnogo više mernih stanica da imamo u svim gradovima u Srbiji da bi mogli kvalitet vazduha da ocenjujemo i na pravi način. A ono što će ministarstvo uraditi za sledeću godinu jesu i subvencije za lokalne samouprve za zamenu kotlarnica", navodi Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Odgovarajući na novinarska pitanja o projektu Jadarita, kome se protive neki ekolozi i udruženja građana, ministarka rudrstva i energtike podvlači da će o poslu sa "Rio Tintom" razgovarati sa svima.

"Vlada Republike Srbije i Ministrstvo rudarstva i energetike neće napraviti ni jedan jedini korak čime će ugroziti zdrvlje građana Srbije a samim tim i građana Jadra. Ono što ću se truditi da ne dozvolim to je politizacija ovog projekta zato što vidim i slušam da se to radi. Zaštita životne sredine je iznad svake političke partije i zaštita životne sredine nigde u svetu pa ni u Srbiji nije moguća bez nevladinog sektora. Dakle. mi ćemo raditi zajedno", poručuje Mihajlovićeva.

Za Vladu, sprema i dokument o daljoj reorganizaciji EPS-a, a prvenstveno "Srbijagasa" od koga traži da što pre i istinski razdvoji delatnosti distribucije i transporta gasa.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво