Poskupljenje goriva gasi stotine hiljada radnih mesta

Mnogi Nemci mogli bi uskoro da ostanu bez posla, zbog sve viših cena goriva, pokazuju istraživanja. Najugroženiji su vozači.

Visoke cene benzina ugrožavaju u Nemačkoj više stotina hiljada radnih mesta, pokazuju rezultati istraživanja koje su objavili nemački mediji.

Najugroženiji su zaposleni u transportnim i taksi preduzećima, jer mnoge firme ne mogu da savladaju stalno rastuće troškove benzina i počinju da štede na osoblju.

Prema prognozama Udruženja nemačkih taksi preduzeća i iznajmljivača vozila, ugroženo je između 50.000 i 200.000 radnih mesta.

Savezno udruženje za transport robe i logistiku očekuje da bi posle letnje pauze moglo da bude ukinuto između 50.000 i čak 600.000 radnih mesta.

Pogođeni su najviše vozači kamiona, ali i zaposleni u prodaji.

Istraživanje pokazuje da bi teška vremena mogla da nastupe i za autobuska preduzeća, auto-škole i radionice za popravku vozila.

Teret troškova izazvaće otpuštanja i u poštanskim preduzećima i firmama koje nude kurirske usluge.

Na visoku cenu benzina žali se i niz drugih branši.

Tako, na primer, mediji na severu zemlje izveštavaju da prvi ribari već počinju da prodaju čamce i odustaju od posla, jer se čak ni uz povećani ulov i dobre cene posao više ne isplati zbog eksplozije cena goriva.

Na nemačkim benzinskim pumpama litar bezolovnog supera košta između 1,50 i 1,60 evra.

Za poslednjih deset godina bezolovni super je u Nemačkoj poskupeo za 66 odsto, dok je ulje za loženje samo od prošlog do ovog marta poskupelo za 40 odsto.

Nemački ministar finansija Per Štajnbruk je u intervjuu za izdanje privrednog dnevnika "Handelsblat" izjavio da je zamislivo da će država obezbediti pomoć najsiromašnijim delovima stanovništva pogođenim poskupljenjem cena benzina i energije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво