Читај ми!

Atanasković: Fokus na investicijama i razvoju preduzetništva

Najveći deo budžeta Ministarstva privrede i naredne godine biće usmeren na programe podrške privredi za nove investicije koje će nastaviti da pozitivno utiču na rast BDP-a, rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ministarka privrede je na Beogradskom ekonomskom forumu rekla da se podrška nastavlja u tri smera- ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

U budžetu je za podsticaj privredi izdvojeno 17,6 milijardi dinara, od čega za podsticaje za direktne investicije nešto više od 15 milijardi dinara, naglasila je.

Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda dinara, od čega dve milijarde za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i to za nabavku opreme, za početnike u poslovanju, a jedan od programa biće posvećen i afirmaciji ženskog preduzetništva.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja u budžetu je planirano oko 1,6 milijardi dinara, dodala je Atanasković.

Ministarka je rekla da je od izuzetnog značaja kada su u pitanju investicije to što nijedan projekat nije zaustavljen i da se nijedan investitor nije povukao.

Najave dolaska nekih novih investitora 

Dodala je da imamo najave dolaska nekih novih investitora, što je, navela je - ohrabrujući signal.

"Cilj će svakako biti dovođenje visoko tehnoloških kompanija, što će podići tehnološki nivo naše privrede, omogućiti otvaranje novih radnih mesta i za visoko obrazovni kadar, a samim tim veće plate i bolji standard građana", rekla je Atanasković.

Ona je ukazala i da svakako moramo iskoristiti šansu i privući velike kompanije za koje se očekuje da će preseliti svoju proizvodnju sa udaljenih tržišta bliže matičnim zemljama.

"Srbija će nastojati da zadrži prvu poziciju po vrednosti investicija u ovom delu Evrope. U tom smislu nam je bitan Mini šengen, ekonomski projekat čiji je cilj uspostavljanje jednstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu, ukidanje prepreka u razmeni dobara i usluga, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala", naglasila je ministarka.

Stvaranje tržišta od skoro 20 miliona stanovnika, sa ujednačenim uslovima poslovanja, uklonjenim birokratskim preprekama i sa olakšanom fluktuacijom radne snage, bilo bi posebno atraktivno i za buduće investitore, dodala je ona.

Ministarka je rekla da bez obzira na krizu izazvanu pandemijom Kovida 19 koja je pogodila čitav svet, brojke ukazuju na to da smo uspeli da sačuvamo privredu.

"Pojačaćemo aktivnosti na privatizaciji" 

Ministarstvo privrede će u narednom periodu pojačati aktivnosti na privatizaciji i raspisaće javne pozive za 20-tak preduzeća, od oko 70 koja se trenutno nalaze u privatizacionom portfoliju Ministarstva, a za koje je to moguće, najavila je ministarka Atanasković.

Atanasković je na Beogradskom ekonomskom forumu rekla da očekuje iskorake kada je u pitanju privatizacija Petrohemije.

Navela je i da su u prethodnih pet godina uspešno rešeni najveći izazovi, kao što su veliki giganti - Železara, Galenika, RTB Bor i PKB korporacija te da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

"Verujemo da ćemo za ostale velike kompanije naći rešenje. Očekujemo iskorake kada je u pitanju privatizacija Petrohemije", istakla je ministarka privrede.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво