Postignut dogovor o proizvodnji "punta"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor "Fijatovog" sektora za međunarodne odnose Siverijo Bonsiljori postigli su dogovor o proizvodnji "punta". Proizvodnja kreće od marta, potvrđeno RTS-u. Pored proizvodnje klasičnog "punta" dogovorena proizvodnja verzije sa dizel motorom.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor "Fijatovog" sektora za međunarodne odnose Siverijo Bonsiljori postigli su u Torinu dogovor o proizvodnji "punta".

Dogovorom je predviđeno da proizvodnja "punta" krene u martu, potvrđeno je RTS-u.

Takođe, planirana je proizvodnja od 15.000 automobila u ovoj godini.

Dinkić je istakao da postoji mogućnost da se proizvodnja duplira ukoliko Ruska Federacija, u skladu sa ranijim najavama, obezbedi Srbiji odgovarajući kontigent za bescarinski izvoz vozila na to tržište.

Deo dogovora iz Torina je i da građani Srbije mogu kupovati "punto" po sistemu "star za novo", tako što bi svoja stara vozila zamenili novim uz doplate razlike u ceni.

Pored proizvodnje klasičnog "punta" precizirana je i proizvodnja "punta" sa dizel motorom.  

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Torinu da će "Fijat" početi proizvodnju novog modela automobila u Srbiji do kraja 2010. godine.

"Videli smo novi model koji će do kraja sledeće godine biti lansiran u kragujevačkoj Zastavi i koji će biti namenjen tržištu Evropske unije", istakao je Dinkić. 

"Ohrabren sam današnjim sastankom u Torinu, jer u ovo teško doba svetske finansijske krize, koja najviše pogađa automobilsku industriju, mi smo dobili čvrsta uveravanja da će naše zajedničko ulaganje sa "Fijatom" biti do kraja realizovano i da ćemo u ovoj kriznoj godini uposliti radnike "Zastave", rekao je Dinkić.

Sigurnost radnika "Zastave"

Ministar ekonomije je naglasio da je postignut dogovor koji garantuje sigurnost radnicima "Zastave", uposlenost kragujevačkih pogona, mogućnost upošljavanja dobavljača iz Srbije, kako bi taj model zajednički proizvodili.

Potpredsednik Vlade je rekao rekao da će radnici u "Zastavi" imati više posla nego ranije, sigurnost i obezbeđene plate i najavio da će u ponedeljak pozvati predstavnike sindikata i rukovodstva "Zastave", kao i grada Kragujevca na sastanak u Ministarstvo ekonomije na kome će ih detaljno informisati o svemu što je danas dogovoreno u Torinu.

"Motivisaćemo građane koji imaju automobile bez ekološkog motora da staro vozilo, uz značajan popust, zamene za nov automobil", rekao je Dinkić i najavio da će od jula ove godine početi i proizvodnja punta sa dizel motorom koji bi trošio samo 4 litra na 100 kilometara.

Potpredsednik za komunikacije "Fijata" Gualberto Ranijeri ocenio je da je u sadašnjim teškim ekonomskim okolnostima, posebno u autoindustriji, od neprocenjivog značaja činjenica da će krajem marta Srbija dobiti fabriku koja sklapa automobile.

"To je pokazatelj poverenja "Fijata" u investiciju u Srbiji i potvrđuje stratešku posvećenost zajedničkom ulaganju u Srbiji, koja nam je veoma značajna", istakao je Ranijeri.

Srbija i "Fijat su 28. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, a zajedničko preduzeće Fijata i Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra.

Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo "Fijata" bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

Predviđeno je da do kraja 2012. godine zajedničko preduzeće ima 2.433 zaposlena na neodređeno vreme, a fabrika automobila "Zastava" je u trenutku potpisivanja ugovora imala oko 3.700 zaposlenih.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи