Novac od akcija podiglo 300.000 građana

Počela podela akcija NIS-a i 1.700 dinara od privatizacije. Do zatvaranja pošta, novac podiglo više od 300.000 građana.

Nakon gotovo dve godine od prijavljivanja za besplatne akcije najvrednijih srpskih preduzeća, naši građani, njih 4,8 miliona, od danas su vlasnici po pet akcija Naftne industrije Srbije.

Istovremeno im je na račune uplaćeno po 1.700 dinara, ukupno oko osam milijardi dinara. To je deo novca od dosadašnje prodaje velikih društvenih preduzeća.

Iako je najavljeno da isplata novca kreće danas, gužvi u poštama, gde je najviše dinarskih računa, nije bilo.

Prvog dana isplate, a pošte su zbog Badnjeg dana radile skraćeno do 17 sati, novac je podiglo više od 300.000 građana.

Novac, po 1.700 dinara, građani podižu tamo gde imaju račun koji su prijavili kada su se prijavljivali za akcije - u pošti ili u banci.

Ukoliko je taj račun u međuvremenu ugašen ili blokiran, u pošti otvaraju nov. Iako je za podizanje novca potrebno poneti samo ličnu kartu ili izbegličku legitimaciju, savet je da se ponese i potvrda o dodeljenom dinarskom računu, kako bi se isplata ubrzala.

Građani vlasnici po pet akcija NIS-a 

Na šalterima pošta građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije od danas mogu dobiti i potvrdu da su vlasnici po pet akcija NIS-a. Potvrda je samo informativnog karaktera, što znači da se njome ne može trgovati. Građani je ni ne moraju uzimati, danas ju je tražio tek svaki četvrti, jer akcije NIS-a su već na njihovim vlasničkim računima u Centralnom registru HOV.

Sa akcijama građani mogu da rade šta žele - da ih čuvaju, poklone ili prodaju. Stručnjaci savetuju one koji bi da ih prodaju da učine to na berzi, jer će ona pokazati njihovu stvarnu, tržišnu vrednost, a očekuje se da ona bude veća od sadašnih, nominalnih, 500 dinara za akcuju.

U tom slučaju, građani treba da sačekaju do sredine godine za kada je najavljen izlazak NIS-a na berzu. Ukoliko žele da ih akcije prodaju odmah to mogu da učine van berze, međutim, za razliku od besplatnog trgovanja na berzi, to košta, jer mora da se sačini kupoprodajni ugovor.

Podela akcija i isplata novca od privatizacije biće nastavljeni. Ove godine oko pet miliona građana Srbije trebalo bi da dobije i akcije "Telekoma" i Aerodroma, a sledeće najvrednijeg srpskog preduzeća - Elektroprivrede Srbije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво