Читај ми!

Dolari za region, kada možemo da očekujemo prve efekte DFC-a

U Srbiji se ove nedelje otvara regionalna kancelarija DFC-a – američke razvojne banke koja preko kreditnih linija i donacija planira da podrži izgradnju regionalnih infrastrukturnih projekata i razvoj malih i srednjih preduzeća, što je deo dogovora koji je postignut Vašingtonskim sporazumom.

Direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović kaže da je sve spremno i da je utorak dan kada će razgovarati sa državnim institucijama i privatnim kompanijama.

"Važno je da će veliki broj privatnih kompanija sutra imati priliku da u prvom susretu sa predstavnicima DFC-a predstave svoje projekte. Sutra je otvaranje pregovora koji treba da uslede nakon otvaranja kancelarije", objašnjava Vesović.

Ističe da cilj kancelarije nije samo da plasira sredstva, već i da priprema programe i traži podršku lokalnih eksperata i lokalnih kompanija, kako bi efekat svega što će se realizovati bio što širi.

Vesović kaže da obnavljanje infrastrukture ide u prilog "Mini-Šengen" sporazuma.

"Mi smo sa kosovskom privrednom komorom dobro sarađivali poslednjih par godina. Osnovaćemo tim za implementaciju ekonomskih projekata. Jedna kancelarija će biti u Prištini, jedna u Beogradu. Taj tim će zajedno sa svojim sektorskim grupama pratiti pripremu i implementaciju projekata.

"Dobro je što postoji most između Amerike i Srbije"

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović smatra da je dolazak DFC-a jako dobra vest i za Srbiju, za region, za građane i privredu.

"Kad jedna takva institucija dolazi sa takvim kreditnim potencijalom i sa takvom lepezom proizvoda, to je dobra stvar, kako za investitore koji ovde već nešto rade, tako i za investitore koji razmišljaju o Srbiji i regionu", kaže Petrović.

Objašnjava da će firme moći da računaju na kreditnu podršku, garancijsku podršku, podršku u pogledu zaštite od političkih rizika, investiranje u kapital, tehničku podršku prilikom izrade elaborata i studija izvodljivosti...

Petrović ističe da je za američke firme koje planiraju da investiraju u Srbiji i regionu uvek dobro kada imaju nekog svog na terenu.

"Dobro je da postoji most između Amerike i Srbije i mislim da to ima jedan širi značaj koji je i van onoga što je čista ekonomija", ističe Petrović.

Kaže da je konkurencija dobra stvar u bilo kojoj oblasti, a naročito u oblasti finansija.  

"Dobrodošli svi finansijeri, ali uz poštovanje procedura i načela" 

Među prvim projektima DFC-a biće finansiranje izgradnje "Auto-puta mira" od Niša do Prištine, u šta je već uključena Evropska investiciona banka.

Regionalna direktorka Evropske investicione banke Dubravka Negre ističe da su dobrodošli svi oni koji imaju nameru da pomognu razvitak Srbije svežim kapitalom.

"Evropska unija već troši deset miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu projekta u Srbiji. Tu su značajna sredstva koja su već uložena. Potpisana je i donacija od 40 miliona evra za izgradnju prve deonice od 33 kilometra između Niša i Pločnika", objašnjava Negre.

Kaže da nadgledaju pripremu celog projekta i ističe da je cilj da se projekat realizuje onako kako je za Srbiju u ovom trenutku najbolje – da bude ekonomski opravdan, tehnički izvodljiv i da služi svojoj svrsi.

"Mi finansiramo svaki projekat do 50 odsto. Apsolutno smo tu da bismo podržali prisustvo i drugih finansijera. Treba voditi računa da svi koji se uključuju poštuju procedure i načela na koja se Srbija obavezala jer je u procesu integracija u Evropsku uniju", navodi Negre.

Ističe da to znači da neke procedure treba da se sprovode po određenim pravilima.

"Za Evropsku uniju to su pravila transparentnosti i konkurentnosti, da svi mogu da imaju priliku da učestvuju u izgradnji projekta", ističe Negre.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара