Epidemija utiče i na prodaju prasetine

Cene mesa u trgovinama nisu se značajno promenile u odnosu na prošlu godinu. Slaba je potražnja, kažu u mesarama, jer ugostiteljski objekti ne rade istim kapacitetom. Na stočnim pijacama najviše se traže prasići i svinje, a cena po kilogramu je oko 220 dinara.

Snabdevaju se mesom iz klanice, sami prerađuju i zatim prodaju. Specifična je ova godina, tržište drugačije, u restoranima nema proslavapa je smanjena potražnja za mesom.

"To je veliki problem u suštini, jer najveći potrošači su nam oni jer je ovo mesec kada se prave veselja, a to sve ove godine preskačemo. Ostaje nam samo trgovina na malo", ukazuje Miodrag Mišić, suvlasnik mesare u Vranju.

I na veliko i u maloprodaji, cene su slične kao i prošle godine, potražnja je veća za svežim mesom.

"Veća potražnja je bila pre ove situacije, sada je malo opao posao zbog toga, a i velika je konkurencija. Juneće meso je 699 dinara po kilogramu, svinjski but 499, svinjska plećka 489, kremenadla 395", navodi Maja Smiljković, šefica mesare u Vranju.

I cene na stočnoj pijaci u Ristovcu kod Vranja su na nivou prošlogodišnjih. Zbog epidemije koronavirusa pijaca je sporadično radila tokom prethodnih meseci, manje je kupaca, više cenkanja.

"Zbog ove bolesti, korone, malo slabije ide pijac, ali prodaje se, prodaje. U celini je dobro, dobro. Cena 220, 230 dinara po kilogramu. Mala je cena, ali sad šta da radimo", kaže Cane Stanojković iz sela Milanovo.

Dragan Stojmenović iz sela Pavlovac žali se kako se ljudi muče - proizvedu i nemaju kome da prodaju.

"Od svakog praseta da li ostane jedna trećina, više ne može da ostane, koncentrati skupi", dodaje Dragan.

Najveća stočna pijaca u Pčinjskom okrugu radi jednom nedeljno u ranim jutarnjim satima, ima tradiciju dužu od pola veka.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво