"Gasprom njeft" uskoro vlasnik NIS-a

Ruska kompanija "Gasprom njeft" mogla bi već sledeće nedelje da postane većinski vlasnik Naftne industrije Srbije. Rusi uputili zahtev Srbiji u kome traže instrukcije gde da uplate 400 miliona evra za 51 odsto kapitala NIS-a, izjavio državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

Ruska kompanija "Gasprom njeft" mogla bi već sledeće nedelje da postane većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, izjavio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

"Gasprom njeft" je, odmah pošto je dobio neophodan zaključak Komisije za zaštitu konkurencije, uputio zahtev Srbiji u kome traži instrukcije gde da uplati 400 miliona evra, koliko je ugovoreno za prodaju 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj naftnoj kompaniji", naveo je državni sekretar.

Mrakić je istakao da "Gasprom njeft" još treba da dostavi korporativnu garanciju, "što su spremni da urade", i dodao da ta kompanija ima rok od narednih pet dana da uplati novac za NIS.

"Kada novac bude uplaćen, ruska kompanija je obavezna da, u roku od jednog dana, obavesti prodavca, odnosno Vladu Srbije, o tome da su uplatili novac, posle čega Vlada daje nalog za prenos 51 odsto akcija NIS-a" objasnio je Mrakić.

Komisija za zaštitu konkurencije nenadležna

Komisija za zaštitu konkurencije proglasila se nenadležnom na zahtev ruske kompanije da utvrdi da li kupovinom NIS-a postaje monopolista, izjavila je predsednica Saveta te komisije Dijana Marković - Bajalović.

Marković - Bajalović je rekla da je zahtev "Gasprom njefta" odbačen, što otklanja prepreku za dalju realizaciju kupovine NIS-a, i objasnila da je takva odluka doneta jer je prodaja NIS-a predviđena međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije.

"Prodaja NIS-a je utvrđena kao međunarodna obaveza Srbije po osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Rusije", i to isključuje mogućnost da Komisija za zaštitu konkurencije postupa po zahtevu ruske kompanije.

Komisija za zaštitu konkurencije nadležna je da, prilikom promene vlasničke strukture preduzeća u Srbiji, odlučuje da li je reč o nedozvoljenoj koncentraciji, odnosno, da li se dolaskom novog većinskog vlasnika sprečava, ograničava ili narušava konkurencija na tržištu.

Ugovor o prodaji 51 odsto kapitala NIS-a "Gasprom njeftu", po ceni od 400 miliona evra, potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи