Odšteta ili arbitraža

Austrijski "Por" će pokrenuti međunarodnu arbitražu ukoliko se do polovine februara ne dogovori sa Vladom Srbije o odšteti i sporazumnom raskidu koncesije Horgoš-Požega.

Austrijski "Por" je saopštio da će pokrenuti međunarodnu arbitražu ukoliko se do polovine februara ove godine ne dogovori sa Vladom Srbije o odšteti i sporazumnom raskidu koncesije Horgoš-Požega.

Kako se navodi u saopštenju "Pora", koji je sa "Alpinom" koncesionar za izgrađu autoputa Horgoš-Požega, neophodno je i da Vlada vrati 10 miliona evra bankarske garancije, pošto je koncesionar ispunio obaveze, a Vlada Srbije sama donela odluku da se povuče iz projekta.

Precizira se da su predstavnici srpske vlade u julu 2008. godine predočili koncesionaru da projekat Horgoš-Požega nije prioritet, već da žele da se usredsrede na Koridor 10, a koncesionar je, dodaje se, "obeshrabren saznanjem da Vlada želi da okonča partnerstvo".

Pošto je Vlada Srbije odlučila da ne nastavi sa realizacijom radova za koje je raspisala tender, navodi se, "koncesionar mora dobiti nadoknadu za troškove koje je pretrpeo ispunjavajući ugovorne obaveze".

U saopštenju "Pora" se ocenjuje da odustajanje od dogovora o izgradnji autoputa, uz istovremeno uzimanje bankarske garancije, Vladi Srbije ne idu u prilog u slučaju da dođe do međunarodne arbitraže.

"Uvereni smo da će Vlada Srbije načiniti pravi izbor i odobriti pravedan i realističan zahtev za odštetu, čime bi pregovori o sporazumnom raskidu koncesije bili okončani u interesu građana Srbije", rekao je generalni direktor "Pora" u Srbiji Valter Rekercugl.

"Por" je dodao da će medijacija oko raskida koncesije trajati do polovine feburara.

"Alpina" traži 12,9 miliona evra

Predstavnica "Alpine" Helena Alute izjavila je u decembru 2008. godine da koncesionari traže od srpske Vlade da im nadoknadi 12,9 miliona evra i dodala da su to realni troškovi koji su proizašli iz potpisanog ugovora.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije čiji je predsednik bio Vojislav Koštunica. Od sklapanja ugovora javnost i različite organizacije osporavale su koncesiju kao lošu za Srbiju.

Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво