Sindikat Zastave najavio proteste

Sindikati kragujevačke fabrike automobila najavili proteste ukoliko od predsednika Borisa Tadića i ministra Mlađana Dinkića ne dobiju odgovore o primeni ugovora sa Fijatom.

Samostalni sindikat fabrike Zastava automobili najavio je proteste ukoliko do 17. februara od najviših predstavnika vlasti ne dobije odgovore o primeni ugovora FIAT-a i Vlade Srbije i biznis planu za ovu godinu.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću, sindikat ističe da je spreman da, zbog trenutne ekonomske krize, prihvati odlaganje primene ugovora, ali da traži da se predstavnicima radnika te fabrike predoči jasan biznis plan za 2009. godinu.

"Od najviših državnih funkcionera tražimo da što hitnije iznesu istinu, odnosno da nas obaveste o realizaciji projekta sa Fijatom i alternativnim rešenjima, ukoliko dođe do odlaganja posla sa italijanskom kompanijom", rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Zoran Mihajlović.

To je drugo pismo koje je sindikat kragujevačke fabrike ove sedmice uputio predsedniku države i potpredsedniku Vlade, posle informacija u javnosti o odlaganju posla sa Fijatom.

Mihajlović je rekao da je sindikat napisao pismo i državnom sekretaru u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojši Ćiriću, od kojeg se traži da objasni svoje izjave nekim medijima da je Fijat uplatio pet miliona evra sindikatu Zastava automobili.

"Iz medija smo saznali da smo, navodno, od Fijata dobili pet miliona evra koje je ova kompanija bila obavezna da, prema sporazumu sa državom Srbijom, uplati sindikatima za realizaciju socijalnog programa za Zastavine radnike", rekao je Mihajlović.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila tvrdi da taj sindikat nije dobio nijedan evro, a postoje informacije da je deo tog novca Fijat uplatio državi za pokriće 200 evra od ukupne sume od 300 evra za svaku godinu staža radnika koji su dobrovoljno napustili fabriku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво