Bez poskupljenja gasa i struje

Predstavnici državnog vrha, na sastanku kod premijera Mirka Cvetkovića, odlučili da se cena gasa ne povećava. Postignuta i saglasnost da ni struja ne poskupljuje do aprila, kada bi moglo da se razmotri povećanje cene, ali u visini projektovane inflacije.

Na sastanku kod premijera Srbije Mirka Cvetkovića dogovoreno je da za sada neće biti povećanja cena gasa niti struje.

Struja neće poskupeti do aprila, a tada će, najverovatnije, povećanje cene biti najviše osam odsto - kolika je projektovana inflacija za 2009. godinu, objašnjeno je u Vladi.

Dogovoren je niz konkretnih mera i aktivnosti koje će preduzeti Vlada u cilju da se održi tekuća likvidnost preduzeća "Srbijagas".

"Time će se omogući nesmetano snabdevanje srpskog tržišta potrebnim količinama gasa", što je "Srbijagas" dužan da obezbedi po zakonu, rekao je direktor tog preduzeća Dušan Bajatović koji je prisustvovao sastanku.

Razmatrane su i perspektive razvoja "Srbijagasa", koje će ostati u državnom vlasništvu i biti sposobno da investira u razvojne projekte, proširenja i modernizacije skladišta gasa Banatski dvor, izgradnje gasovoda "Južni tok", razvoja distributivnog sistema i daljih projekata gasifikacije Srbije.

Pomoć Vlade "Srbijagasu"

"Vlada će obezbediti garancije za kreditna zaduženja "Srbijagasa" u toku ove godine, a u toku naredne nedelje razmotriće se i mogućnost da se sredstvima iz budžeta pomogne "Srbijagasu", rekao je Bajatović.

Na sastanku je dogovoreno da "Srbijagas" doregistruje svoju delatnost za proizvodnju struje, trgovinu naftnim derivatima i istraživanjem i eksploataciju gasa.

Potvrđena je neophodnost da "Srbijagas" preuzme 24 odsto akcija "Jugorosgasa" i time poveća svoj vlasnički udeo u tom preduzeću na 49 odsto.

Razmatrana je izgradnja gasnih elektrana u Novom Sadu, Nišu i Novom Beogradu sa odgovarajućim inostranim partnerima, koje bi prizvodile toplotnu energiju.

Bajatović je najavio da će se razmotriti i mogućnost da "Srbijagas" konvertuje svoje potraživanje prema Metanolsko-sirćetnom kombinatu iz Kikinde i Azotari iz Pančeva, čime bi postao većinski vlasnik tih preduzeća i time obezbedio pokretanje proizvodnje u njima.

Eksploatacija uljnih škriljaca

"Srbijagas" će, prema rečima direktora, tražiti i koncesiju na eksploataciju uljnih škriljaca, jer Srbija poseduje jednu od najvećih rezervi u Evropi iz kojih se može dobijati nafta i gas.

Na sastanku je dogovoreno, naglasio je Bajatović i da to javno preduzeće ostane jedini transporter i operator na sistemu visokog pritiska u Srbiji.

"Uveren sam da smo ovim sveobuhvatnim dogovorom našli najbolja rešenja za potrošače gasa, bilo da se radi o industriji, daljinskim sistemima grejanja ili individualnim potrošačima , ali i za trenutnu poziciju u kojoj se nalazi "Srbijagas", zaključio je Bjatović.

Sastanku, kod premijera Cvetkovića, osim Bajatovića, prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministari finasija, ekonomije i energetike Diana Dragutinović, Mlađan Dinkić i Petar Škundrić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво