Imaju li ratari razloga da strahuju za ovogodišnji rod

Ove godine prolećni usevi u Srbiji zasejani su na oko dva miliona hektara, gotovo polovina je pripala kukuruzu. Dugotrajnoj suši usevi za sada odolevaju, kao i gradu koji je tokom vikenda padao u Srednjem Banatu. Imaju li ratari razloga da strahuju za ovogodišnji rod i šta na sve to kaže struka?

Marko Renovica, mladi poljoprivredni proizvođač i agronom, u društvu stručnjaka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin obišao je svoje njive. Ovoga proleća zasejao je oko 250 hektara, najviše kukuruza i šećerne repe.

"Usevi u ovom momentu izgledaju dobro i reklo bi se i više nego dobro, ali zabrinuti smo zbog sušne zime i sušnog proleća koje je za nama i nadamo se da će u nastavku godine biti nadoknade padavina inače imaćemo popriličan podbačaj prinosa", kaže Renovica.

Jedan je od retkih Banaćana koji još uvek tradicionalno gaji šećernu repu.

"Šećerna repa po svojoj biologiji je otpornija od nekih drugih useva na nedostatak vlage i ona je jedna od izdržljivijih biljaka i za sada usevi izgledaju fantastično", dodao je Renovica.

U kojoj meri česte promene vremena praćene kratkokrajnim pljuskovima i dosta niskim temperaturama za ovo doba godine utiču na useve i u kojoj meri je grad pričinio štetu?

"Što se tiče poljoprivrednika zaštita se već privodi kraju. Ono što ostaje sada je nega useva, međuredno kultiviranje i svakako da se nadamo ako možemo da poželimo one lepe lagane kiše bez vremenskih nepogoda", navodi Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

"Grad koji pao pre nekoliko dana veličine lešnika u trajanju nekih dvadesetak minuta naneo je male, minimalne štete, samo su iskrzani listovi s obzirom da su usevi sada najotporniji i najbolje će se regenerisati, štete nisu nekog većeg obima", objašnjava Rajačićeva.

Prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka, u ovom trenutku još uvek nedostaje minimalno pedeset litara kiše po kvadratnom metru.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво