MMF: U Srbiji pad 3 odsto, u Crnoj Gori 9 odsto

Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

Šef Kancelarije MMF-a je istakao da se prognoze MMF-a uglavnom podudaraju sa projekcijama EBRD-a za Zapadni Balkan.

"Te projekcije pretpostavljaju potpuno otvaranje ekonomija u drugoj polovini godine, kao i da ne bude drugog talasa infekcije", rekao je za Tanjug Sosa. 

Stručnjak MMF-a kaže da su ključni "kanali prenosa" pad spoljne tražnje usled smanjivanja ekonomskih aktivnosti kod glavnih trgovinskih partnera, zatim pad aktivnosti u turizmu, kao i doznake i direktna strana ulaganja koji su znatno pogođeni blokadom.

MMF, ipak, projektuje snažan oporavak ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu u 2021. godini, istakao je Sosa i dodao da bi taj rast dostigao između 6,5 i osam odsto, osim u BiH gde bi dostigao 3,5 odsto.

Sosa je napomenuo da kod tog osnovnog scenarija, ipak, postoje i značajni rizici, s obzirom na to da izbijanje epidemije može da bude dugotrajnije nego što se trenutno očekuje ili bi moglo već tokom ove godine da dođe do novog skoka pozitivniih na virus kovid19. 

"Nesigurnost po tom pitanju bi mogla uticati na ulaganja u privatnom sektoru i potrošnju više nego što je to trenutno predviđeno. Takođe, rast ključnih trgovinskih partnera EU mogao bi biti manji od očekivanog".

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji navodi da slaba potražnja u sektorima koji su teško pogođeni, kao što su putovanja, ugostiteljstvo, zabava i maloprodaja može biti duža nego što se predviđa.

"Na fiskalnom planu, projekujemo značajan porast fiskalnog deficita i nivoa javnog duga širom regiona u 2020. To je rezultat i nižih ekonomskih aktivnosti i fiskalnih mera koje su preduzete za podršku privredi i zapošljavanju", rekao je stručnjak Sosa.

MMF očekuje da će se fiskalni deficit smanjiti na održivi nivo tokom 2021. godine, kako se ekonomije u regionu budu oporavljale.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво