Kako rade Slobodne zone u Pirotu, Šapcu i Zrenjaninu

U Srbiji je trenutno aktivno 15 Slobodnih zona koje upošljavaju više desetina hiljada radnika. Za vreme vanrednog stanja morale su da se prilagode situaciji zbog zatvorenih granica i ograničenja. Sada se polako vraćaju u normalne tokove.

Pored najvećih kompanija koje posluju u granicama pirotske Slobodne zone - "Tigar Tajersa" i "Tigra AD", svoju proizvodnju su nakon pauze, uz propisane mere zaštite, pokrenula i mala i srednja preduzeća.

"Malo je otežan rad sa maskama, vrućina je malo, inače nema neke razlike, sredstva za dezinfekciju imamo, postupamo po pravilima. Sa platom nismo imali nikakvih problema, sve je plaćeno na vreme", kaže radnik Dimitrije Jovanović.

Slavoljub Vidanović iz "Teri inženjeringa" kaže da im je  proizvodnja vezana za rad u inostranstvu i isporuku opreme u inostranstvu. "Imamo sada te dogovore, kada možemo krenuti i kako ćemo krenuti", dodaje Slavoljub.

U Slobodnoj zoni Pirot kažu da se vanredno stanje odrazilo i na njihovo poslovanje i već rade analize za taj period.

"Poslovanje same Slobodne zone-preduzeća za upravljanje Slobodnom zonom je u aprilu mesecu bilo 35 odsto manje od normalnog. Za maj očekujem da to bude 50 odsto, a već u junu da se vraća pozitivan trend. Mi pratimo sudbinu naših korisnika, zato što za njih obezbeđujemo različite servise, kako oni rade - tako ćemo i mi njih pratiti", ističe Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot.

I u šabačkoj Slobodnoj zoni koja obuhvata 419 hektara, na lokacijama u Šapcu, Loznici i Rumi, većina korisnika je radila za vreme vanrednog stanja.

"U Slobodnoj zoni Šabac trenutno je devet korisnika, od tih devet, sedam korisnika je radilo punim kapacitetom za vreme vanrednog stanja. Dva korisnika su imala prekide, jedan od 4 dana i jedan, ujedno i najveći 'Jazaki' od tri nedelje. Za vreme vanrednog stanja nije bilo otpuštanja radnika, a u ovom trenutku ih je 4.000", kaže Violeta Šestić, načelnica odeljenja za LER grada Šapca.

U Slobodnoj zoni Zrenjanin koja upošljava 6.000 radnika, kažu da su u proteklom periodu pojedine strane kompanije radile smanjenim kapacitetom, ali da niko nije razmišljao o zatvaranju. Zrenjaninska zona nastavlja sa proširenjem kapaciteta i povećanjem broja korisnika.

"Što se tiče ovog proširenja,najveći korisnik će biti već dobro znana kineska kompanija 'Ling Long', gde će takođe ona sa svojim poslovnim saradnicima - kompanijama, raditi u režimu Slobodne zone Zrenjanin", navodi Olja Petrov, zamenica direktora Slobodne zone Zrenjanin.

Poslovanje u vreme pandemije donelo je i nova iskustva. Pokazalo se da su transport i logistika, iako su funkcionisali sa 50 odsto kapaciteta, jedan od najotpornijih i najvažnijih segmenata rada Slobodnih zona.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво