Srbiji 8,3 miliona evra za beogradski metro, kuda će ići prve trase

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Sporazum Vlade Srbije i Vlade Francuske o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa.

Sporazum je u Vladi Srbije potpisao i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, a prisustvovao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Podsećanja radi, francuska kompanija "Ežis" je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik–Mirijevo, dužine 21,3 kilometra sa 23 stanice, i Linija 2, železnička stanica Zemun – Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

"Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja" rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво