Udruživanje svetskih aviokompanija

Tri svetske aviokompanije "Ameriken erlajnz", "Britiš ervejz" i španska "Iberija" planiraju da osnuju zajedničko preduzeće, pa će od nadležnih tražiti mišljenje da li tim potezom krše pravila o konkurentnosti.

Ukoliko "Ameriken erlajnz", "Britiš ervejz" i "Iberija" dobiju odgovor da osnivanjem zajednočkog preduzeća ne krše pravila o konkurentnosti, te kompanije mogle bi uskoro da se ujedine. 

Cilj avioprevoznika je da ovog meseca potpišu dogovor o podeli profita i prihoda, navodi "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izjave direktora tih kompanija.

"Ameriken erlajnz" i "Britiš ervejz" će pitanje antimonopolskog imuniteta postaviti nadležnim američkim organima, čiji su stavovi o konkurentnosti promenjeni posle nedavnog potpisivanja sporazuma EU-SAD o "otvorenom nebu."

Sporazum je stupio na snagu u martu i dozvoljava avioprevoznicima pristup svakom gradu u SAD-u sa bilo koje tačke u EU i obratno.

Dogovor o "otvorenom nebu" obezbeđuje povećavnje konkurentnosti među prevoznicima, smanjenje cena karata i eventualno udruživanje kompanija s obe strane Atlantika i stvaranja prve gigantske globalne aviokompanije.

Američka i britanska kompanija ocenjuju da je nedavni talas udruživanja i novih saveza ojačao mnoge njihove konkurente, koji slobodno lete preko Atlantika i imaju sagasnost nadležnih organa da ne posluju mimo pravila.

Američki "Kontinental erlajnz", koji je odustao od pregovora o udruživanju sa "Ameriken erlajnzom" u aprilu, saopštio je prošlog meseca da će od Ministarstva za saobraćaj tražiti dozvolu da se "Junajted" uključi u međunarodno udruženje avioprevoznka "Star elajens", u kom su nemačka "Lufthanza", "Er Kanada" i šest drugih avioprevoznka.

Kompanije "Delta" i "Nortvest", koje su objavile plan udruživanja početkom godine, dobile su od SAD antimonopolski imunitet za osnivanje zajedničkog preduzeća sa "Er Frans-KLM".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара