Kovačević: Rast BDP-a u prvom kvartalu plus pet, u drugom 1 odsto

Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine mogao bi da bude plus pet odsto, a u drugom, od aprila do juna, prema svim sadašnjim pokazateljima jedan odsto, procenjuje ekonomista Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Miladin Kovačević je za Tanjug rekao da najnovija događanja i sve veća ekonomska aktivnost privrednih subjekata, te martovski podaci za industriju, koji pokazuju da je prerađivačka porasla za oko  2,7 odsto, uprkos tome što je pola meseca bilo vanredno stanje, i to da je njegova procena za prvi kvartal pet odsto, zaključuje da prvobitno izrečena ocena nultog rasta u toku godine nije bila preoptimistična.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku navodi da je verovatnoća bila da u drugom kvartalu, od aprila do juna BDP raste oko jedan odsto, da za pola godine imamo pad od minus dva odsto i da celu godinu budemo na nultom rastu.

To su sve kalkulacije koje počivaju na verovatnoćama, dodao je Kovačević.

Komentarišući poslednje podatke Eurostata za prvi kvartal 2020. godine koje predviđaju privredni pad u EU od 3,5 procenata, a u Evrozoni minus 3,8 ekonomista Miladin Kovačević je rekao da se one ne slažu sa procenama koje je pognozirao MMF pre dve nedelje , a koje su pokazale da bi taj pad mogao da bude minus 6,1 odsto.

Ističe da Eurostat može verodostojnije da proceni efekte krize.

MMF je prognozirao pad BDP-a Srbije za tri odsto i to je vrlo konzervativna procena, rekao je Kovačević.

Navodi da je april najgori mesec što se očekivanja rasta tiče imajući u vidu krizu, ali da informacije koje stižu od preduzeća koja se bave proizvodnjom i trendovi što se zaposlenosti tiče dovode do toga da se može doći do zaključka da će u drugom kvartalu, odnosno od aprila do juna BDP Srbije imati rast od jedan odsto.

Kancelarija za statistiku EU u svom poslednjem izveštaju za prvi kvartal 2020. godine predviđa privredni pad u EU od 3,5 procenataa u Evrozoni minus 3,8 odsto, što je najveći pad, kako navode, od početka merenja ove statistike 1995 godine.

Evrostat navodi da će se u prvom kvartalu 2020. godine, u zemljama koje koriste zajedničku valutu evro, BDP smanjiti za 3,8 procenta u odnosu na prethodni kvartal. Za isti period na novou EU 27 predviđa se prviredni pad od 3, 5 procenata BDP.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво