Koliko bi kiše trebalo da padne da bi usevima bilo lakše

Vanredno stanje i ograničeno kretanje uticali su na sve, pa tako i na poljoprivredne proizvođače koji ove dane lepog vremena moraju maksimalno da iskoriste i obave prolećnu setvu ratarskih kultura. Agrometeorolog Srđan Milakara rekao je za RTS da je za nastavak vegetacije neophodna nova količina padavina koja bi pospešila rast useva. Kaže da je malo veći problem kod pšenice zato što je u aktivnoj vegetaciji i njoj je neophodna kiša.

Međutim, možda i veći problem od vanrednosg stanja i epidemije, ratarima pravi suša. Vlage u zemljištu je malo, pa tome treba i setvu prilagoditi.

Agrometeorolog Srđan Milakara, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da kiša koja je pala noćas nije velika količina padavina koja bi uticala drastično na stanje zaliha vlage u zemljištu.

Međutim, posle podne i narednih dan-dva očekuje naoblačenje sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavinom i samim tim sa kišom - tako da može situacija i da se popravi, smatra Milakara.

Kako keže, ne bi trebalo da budu velike količine padavina, ali i u ovom momentu i kako je stanje zalihe vlage u zemljištu - trebalo bi da bude od neke koristi.

Ratari se žale da je zemlja suva. On kaže da situacija nije baš povoljna zato što u ravničarskim delovima Srbije, u Vojvodini i donjem Podunavlju, Posavini nije sjajna situacija što se tiče padavina, naročito u poslednjih 30 dana - procenat je između 50 i 75 odsto od ukupne količine padavina za ovo doba godine.

Malo veći problem kod pšenice 

Na jugoistoku i jugu Srbije je uobičajena količina padavina za poslednjih 30 dana. Milakara ističe da je stanje vlage loše ali sa ovim padavinama koje se očekuju narednih dana trebalo bi da se to popravi što će reći da se poljoprivredne kulture, prolećni usevi koji su posejani i nikli - da imaju dovoljnu količinu za neometan nastavak vegetacije.

Za setvu u aprilu nije bilo toliko problema - temperature zemljišta su bile dobre i vlaga je bila sačuvana tokom zime i u prvim prolećnim mesecima je bila dovoljna.

Sada za nastavak vegetacije neophodna je nova količina padavina koja bi pospešila rast ovih useva.

Kaže da je malo veći problem kod pšenice zato što je u aktivnoj vegetaciji i njoj je neophodna kiša.

"Nadamo se da će u narednim danima i tokom maja kada joj je i najpotrebnija kiša biti dovoljno vlage koja će doneti i odgovarajući rezultat na kraju žetve", rekao je on.

Nove padavine da pospeše rast i razvoj 

Milakara kaže da su uglvnom kulture nikle i dobro se za sada drže. Trebalo bi da padavine koje se očekuju narednih dana utiču na brži i povoljniji rast tih useva.

"Znači, nije neki problem do sada bio što se tiče klijanja i nicanja, vlage u površinskom sloju zemljišta je bilo dovoljno, ali za nastavak rasta i razvoja ovih posejanih kultura, pre svega, kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe trebalo bi da bude novih padavina da pospeše rast i razvoj", ukazao je agrometeorolog.

Govoreći o tome koliko je potrebno kiše da bi sve bilo u redu, Milakara kaže da je to 20 do 30 litara kiše ali po procenama koje se očekuju može biti 10 do 15 litara - to je minimalno što bi trebalo da bude ali zavisi od terena, područja.

Ističe da bi najavljeno zahlađenje trebalo da dođe najpre u Vojvodini, pa u ostalom delu zemlje.

Što se tiče voća i povrća, agrometeorolog kaže da su problem bili mrazevi tokom aprila gde su ranocvetujuće vrste voća imale problem.

I voću i povrću su neophodne padavine koje bi pospešile razvoj.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво